V roku 2023 už odporúčame plnú, najmenej jednopercentnú konsolidáciu, vraví šéf rozpočtovej rady Ján Tóth.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Veľké znižovanie dôchodkov: Hrozba bola reálna, hovorí pre HN šéf rozpočtovej rady Tóth

23.11.2020, 23:00
Ak rodičovský pilier, tak ho treba vykompenzovať, myslí si Ján Tóth, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Hneď po nástupe do funkcie ste dostali úlohu: zhodnotiť návrh rozpočtu na tri roky. Väčšinu viny za situáciu vo verejných financiách dávate bývalým vládam. Necítili ste tlak byť v prvom hodnotení voči ministrovi Eduardovi Hegerovi mierny?
Nemyslím si. Snažili sme sa analyzovať súčasnú situáciu poctivo. Je komplikovaná, máme tu veľký vplyv krízy a zároveň v trajektórii veľké deficity a dlhy. V našej analýze sme si kládli otázku, kde spočívajú korene súčasnej situácie.

A kde teda?
Zásadný vplyv na aktuálnu výšku deficitu má kríza, ako aj predkrízová hospodárska politika. Tá bola nastavená tak, že na konci dobrých čias by sme mali vyše trojpercentný deficit, to znamená, že by sme nespĺňali ani bruselský maximálny limit na deficit. Zatiaľ čo vplyv krízy je ešte väčší, je len dočasný. A teda sú to prísľuby z minulosti, ktoré budú zaťažovať naše verejné financie dlhodobo. Podobne je to aj v dlhu. Ak by sme si plnili naše vlastné rozpočtové ciele a neprejedli nadpríjmy v dobrých časoch, mohli sme mať dlh nižší takmer o desať percent HDP.


Pozitívne ste hodnotili, že rozpočet je realistický, dokonca až príliš opatrný. Vy odhadujete, že taký veľký deficit naozaj nebude. Nie je toto nafúknutie negatívom?
Veľký rozdiel máme len v tomto končiacom sa roku. Áno, v normálnych časoch je možno dobré byť relatívne blízko plánovaného čísla a mohla by byť kritika, že je to takto vzdialené. No predsa len je zodpovednejšie počítať skôr s horším výsledkom, než sa spoliehať na lepší. A hlavne nevyspytateľná pandémia to ospravedlňuje. Chápem ministra financií, že ak sa pandemická situácia náhle zhorší, tak chce mať rezervu na to, aby mohol okamžite pomôcť ekonomike novým stimulom a nemusí ísť do parlamentu. Stále nevieme, ako sa bude vyvíjať do konca roka a či tu nehrozí nejaké zásadnejšie vypnutie ekonomiky. A táto rezerva sa vytvárala ešte začiatkom leta, keď bola neistota veľmi veľká.

Na zníženie rizika udržateľnosti z vysokého do stredného pásma potrebujeme podľa vás dve veci. Prvou je dôchodková reforma, ku ktorej už máme pred...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 04:23