Milan KrajniakTASR
StoryEditor

Dôchodková reforma sa pečie príliš rýchlo. Poškodzuje sporiteľov, tvrdia ekonómovia

03.12.2020, 14:32
Autor:
TASRTASR
Reforma v navrhovanej forme podľa INESS poškodí sporiteľov a výrazne zvyšuje riziko zvyšovania odvodov.

Dôchodkový systém je už v súčasnosti extrémne napnutý. Nová reforma sa "pečie" rýchlo a bez odbornej diskusie.

Tvrdí to Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS). Tri think-tanky preto iniciovali hromadnú pripomienku verejnosti s požiadavkou na stiahnutie návrhu ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme.

Reforma v navrhovanej forme podľa INESS poškodí sporiteľov a výrazne zvyšuje riziko zvyšovania odvodov.

Viacero dôvodov 

"Po dosiahnutí potrebného počtu podpisov sa v rozporovom konaní budeme snažiť zástupcov ministerstva presvedčiť, že tak dôležitý zákon by mal prejsť poctivou diskusiou tak, aby nemusel byť v blízkej dobe opäť menený," konštatuje inštitút.

Medzi dôvodmi pre hromadnú pripomienku je, že zákon neprešiel otvorenou diskusiou na verejnosti, pričom zavádza zásadné zmeny.

"Zákon síce zvyšuje udržateľnosť dôchodkového systému zrušením stropu na dôchodkový vek, ale zároveň tromi novými opatreniami udržateľnosť zhoršuje," upozorňuje INESS. Namietajú tiež, že k zákonu neboli priložené doložky vplyvov.

Zákon podľa nich výrazne zvyšuje riziko ďalšieho zvyšovania sociálnych odvodov, zhoršuje postavenie sporiteľov, predovšetkým ich prístup k úsporám a núti sporiteľov využívať dnes neatraktívne doživotné anuity.

Podotýkajú tiež, že zákon zavádza nejednoznačné termíny ako nefinančné dôchodkové plnenie a umožňuje vznik štátnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti ako verejného subjektu.

"Zákon nereflektuje na dlhodobú požiadavku verejnosti na individuálnu formu sociálneho zabezpečenia, ktorá by poskytla slobodu občanom pri rozhodovaní o dôchodkovom zabezpečení," dodali.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny uviedlo, že návrhom ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme prináša do dôchodkového systému istotu, stabilitu, solidaritu, udržateľnosť, spravodlivosť a informovanosť.

Štvormesačná diskusia 

Nová právna úprava má podľa rezortu garantovať jasný rámec pravidiel v starobnom dôchodkovom systéme, pričom cieľom je zastabilizovanie dôchodkového systému.

Hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková ďalej podotkla, že návrh ústavných zmien v dôchodkovom systéme vychádza zo zásad, ktoré pripravila Pracovná komisia pre reformu dôchodkového zabezpečenia, sociálneho poistenia a zavedenie skrátenej pracovnej doby "Kurzarbeit" a schválil Riadiaci výbor.

V tom má zastúpenie okrem ministerstva práce napríklad aj rezort financií, Sociálna poisťovňa, experti v oblasti sociálneho zabezpečenia a ekonomiky, Konfederácia odborových zväzov či predstavitelia zamestnávateľov.

Diskusia sa tak podľa nej uskutočňovala takmer štyri mesiace, kým bol návrh predložený na medzirezortné pripomienkové konanie.

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 03 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? (+ vzor) 04 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši 05 - Modified: 2024-04-11 09:59:53 - Feat.: - Title: Vyššia motivácia zamestnať čerstvých absolventov? Podľa štátu pomôžu tieto kroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:49