StoryEditor

INEKO: Vláda plní hospodárske sľuby na polovicu

30.06.2009, 00:00
Autor:
SITASITA

Po troch rokoch vládnutia plnia koaličné strany svoje volebné sľuby v hospodárskej politike podľa Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy na polovicu. Ako ďalej vyplýva z jeho analýzy, z 20 hlavných pred- i povolebných sľubov koalícia splnila úplne šesť, a skôr plní ďalšie tri. Patrí tam najmä zastavenie privatizácie, zastavenie rastu cien plynu či elektriny a budovanie sebestačnosti vo výrobe elektrickej energie. Naopak, 11 z 20 sľubov je doteraz splnených na menej ako polovicu. Medzi ne patria zníženie spotrebnej dane na motorové palivá, vyššie zdanenie bánk či monopolov, ale aj zvýšenie efektívnosti fungovania štátnych podnikov a zlepšovanie celkového podnikateľského prostredia v krajine.

Za uplynulý rok ostalo plnenie podľa inštitútu na približne polovičnej úrovni. Podnikateľskému prostrediu pomohla stabilita s prijatím eura od začiatku roka 2009. Na druhej strane štátne, najmä železničné a mediálne, firmy pokračujú v stagnácii a vysokej stratovosti. V prvej polovici roka pre ne vláda schvaľovala opäť raz dodatočné dotácie. Štedré sú podľa inštitútu koaličné strany aj k veľkým zahraničným investorom, pre ktorých schvaľuje vyššie stimuly ako predchádzajúca vláda. "Už tie pritom samy kritizovali ako "kupovanie" investorov," uvádza sa v analýze.

Aj po troch rokoch hodnotenia plnenia sľubov podľa inštitútu platí, že vláda v oblasti hospodárskej politiky plní najmä sľuby populárne, no expertmi kritizované, ako napríklad tlak na zníženie cien energií po udržateľnú úroveň, zastavenie privatizácie strategických podnikov bez ohľadu na schopnosť štátu efektívne ich riadiť. Naopak, najslabšie plní odbornou verejnosťou vysoko hodnotené sľuby, ako zlepšenie podnikateľského prostredia, či diverzifikácia energetických zdrojov. Jednou z výnimiek v ústupe od plnenia škodlivých sľubov je podľa INEKO sľubované vyššie zdanenie bánk, ktoré strana Smer ohlasovala už v roku 2005. "Premiér sa ich zdanením vyhráža pravidelne, ešte aj tri roky po nástupe do funkcie, pričom zisky bánk vrátane príjmov z poplatkov sú za súčasnej vlády ešte vyššie ako za vlády predchádzajúcej," uvádza INEKO.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:06