Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (vľavo) sa už v parlamente podarilo presadiť prvé zmeny oproti nastaveniu penzijného systému z čias jeho predchodcu Jána Richtera.TASR
StoryEditor

Fondy porážajú investičné poistenie

10.12.2020, 23:00
Pri zabezpečení staroby hrá dôležitú úlohu takzvaný štvrtý pilier.

Hoci sa o finančníkoch vo všeobecnosti hovorí ako o tých, ktorí doslova prehadzujú peniaze vidlami, neplatí to automaticky. O mnohých by sme dokonca s výraznou dávkou nadľahčenia mohli v porovnaní s bankármi hovoriť ako o chudobných príbuzných. Na celkových spravovaných aktívach majú banky až 70-percentný podiel. O zvyšok sa delia poisťovne, fondy či druhý a tretí pilier a lízingovky. Aby to však bolo ešte komplikovanejšie, dodajme, že v top 25 najväčších platiteľov daní za minulý rok nájdeme podľa Finstatu päť bánk a dve poisťovne. Správcovské spoločnosti sú zas často priamo dcérami bánk.
Nie vždy môžeme hovoriť o priamej konkurencii. Bankové domy dobre vedia, že v prostredí nízkych úrokových sadzieb nedokážu klientom ponúknuť zaujímavé zhodnotenie úspor, aj preto posilňujú predaj spriaznených fondov či poistenia a profitujú z provízií.


Najvýraznejšími konkurentmi sa tak nielen v pobočkách, ale aj u nezávislých sprostredkovateľov stávajú poisťovne s takzvanými IŽP a na druhej strane správcovské spoločnosti. Kým ešte v roku 2009 mali miernu prevahu poisťovne s podielom 8,3 percenta oproti 5,6, vlani bol už pomer opačný 7,6 k 7,1.
V neprospech investičných poistiek hovorí neprehľadná poplatková štruktúra. Preto by sa im vyhol i odborník na investovanie z Univerzity Mateja Bela Ján Šebo. „V jednom balení je skrytých množstvo poplatkov a bežný človek nemá šancu rozumieť tomuto produktu dokonale,“ upozorňuje.

​Aj u samotných sprostredkovateľov čoraz viac silnie tendencia využívať poisťovne iba na zabezpečenie rizika. Podľa finančného analytika OVB Marián Búlika bude IŽP vždy drahším variantom v porovnaní s investíciou do podielových alebo ETF fondov. „Rovnako najlacnejší spôsob krytia vybraných rizík predstavuje samostatné poistenie úplne bez investičnej zložky. Jediný variant, keď je výhodnejšie na krytie rizík využiť IŽP, je vtedy, ak si človek poisťuje vysokú poistnú sumu na smrť,“ uvádza výnimku....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:53:55 - Feat.: - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy. Podľa Únie miest ohrozila ich prístup k fondom 02 - Modified: 2024-01-16 11:13:49 - Feat.: - Title: Chcete mať viac peňazí na penzii? Investovanie do ETF fondov prináša nízke poplatky, tvrdí expert 03 - Modified: 2023-12-30 10:00:00 - Feat.: - Title: Ak chcete niekam vložiť peniaze, poraďte sa s finančným sprostredkovateľom. Môžete totiž o ne prísť 04 - Modified: 2023-11-08 14:30:00 - Feat.: - Title: Oplatí sa investovať do fondov? Najmä mladým ľuďom do 35 rokov, tvrdí expert pre HN 05 - Modified: 2023-10-11 18:00:00 - Feat.: - Title: Existuje vôbec niečo také ako inteligentné peniaze?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:56