koláž HN
StoryEditor

Tretí najbohatší Čech volá späť do EPH Patrika Tkáča

11.12.2020, 14:48
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Možný návrat Tkáča do EPH inicioval Křetínský, otvorí to podľa neho priestor pre ďalší akvizičný rast skupiny.

Miliardár Daniel Křetínský sústredí svoje strategické aktíva vrátane Energetického a priemyselného holdingu (EPH) do novej holdingovej spoločnosti EP Corporate Group (EPCG).

Vzniká tiež EP Equity Investment (EPEI), pod ktorú budú postupne sústredené investície do menšinových podielov vo firmách s akciami na burzách.

Křetínský je podľa magazínu Forbes tretím najbohatším mužom v Českej republike. Jeho majetok odhaduje na 78 miliárd českých korún, čo sú v prepočte približne tri miliardy eur.

Křetínský zároveň vedie pokročilé rokovania s Patrikom Tkáčom o jeho návrate do EPH, vo firme by získal 44 percent. ČTK to dnes povedal hovorca EPH Daniel Častvaj.

"Vznik EP Corporate Group a EP Equity Investment je logickým krokom, ktorý reflektuje skutočnosť, že stále významnejšia časť našich aktivít smeruje mimo energetiky. Za tohto stavu je potrebné jasne odlíšiť, že EPH je a bude čisto energetickú utilitou a nie je subjektom, ktorý investuje do iných oblastí," uviedol Křetínský.

Sústredenie menšinových podielov pod EP Equity Investment podľa neho umožní s nimi flexibilne nakladať, aj keď sú primárne tiež zamýšľané ako dlhodobé investície.

Možný návrat Tkáča do EPH inicioval Křetínský, otvorí to podľa Křetínského priestor pre ďalší akvizičný rast skupiny. V prípade úspešného dokončenia rokovaní si EPCGS podrží v EPH podiel 56 percent a plnú manažérsku kontrolu a zaniknú záväzky Křetínského spoločností z pôvodnej akvizície Tkáčovho podielu v EPH.

Podľa Křetínskeho budú na zhodnú úroveň 56 ku 44 percentám postupne vyrovnané podiely vo všetkých spoločných investíciách s Tkáčom s výnimkou mediálnej skupiny Czech Media Invest.

KPV transakciou získa aj podiel 56 percent vo futbalovom klube Sparta Praha, zvyšných 44 percent zostane vo vlastníctve štruktúr akcionárov skupiny J&T. Spoločnosti EP Industries, kde Křetínský pôsobí ako finančný investor a nevykonáva manažérsku kontrolu, sa zmeny netýkajú a zostane mimo štruktúr EPCGS a EPEI.

Nová EP Corporate Group so sídlom v Česku postupne preberie priame a nepriame podiely Křetínského a manažérov EPH v energetickom EPH, ďalej v EP Global Commerce (EPGC), v mediálnej CMI, v EC Investments  z odboru internetového obchodu a v realitnej EP Real estate. EPGC drží menšinový podiel v nemeckej obchodnej spoločnosti Metro.

Terajšia účasť manažérov EPH na skupine bude transformovaná na podiel 10,7 percenta v EPCG, väčšinu 89,3 percenta spojenú s kontrolou spoločnosti bude naďalej vlastniť Křetínský. Zloženie predstavenstva KPV zostane rovnaké ako u EPH. Všetky súčasti KPV budú naďalej financované samostatne a nezávisle.

Spoločnosť EP Equity Investment Sàrl postupne plne ovládne firmu Vesa Equity Investment Sàrl, teda nepriamo tiež minoritné podiely v spoločnostiach Royal Mail, Foot Locker, Casino Guichard-Perrachon a Sainsbury 's.

Spolu s ostatnými akcionármi CMI bolo navyše dohodnuté, že EPEI takisto odkúpi akcie nemeckej ProSiebenSat.1, ktoré teraz držia CMI. Spoločnosť EPEI bude ovládať Křetínský, spoluvlastníkmi budú Tkáč a manažéri EPH.

01 - Modified: 2023-12-21 11:28:40 - Feat.: - Title: Finančník Patrik Tkáč dá peniaze na umelú inteligenciu. Chce, aby slovenčina nebola diskriminovaná 02 - Modified: 2023-06-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Otvorí jeden z najbohatších Slovákov nový pivovar v Bratislave? Zvažujem to, potvrdil pre HN Patrik Tkáč 03 - Modified: 2023-05-11 12:51:28 - Feat.: - Title: Energetický a priemyselný holding Daniela Křetínského mal vlani medziročne takmer dvojnásobné tržby 04 - Modified: 2022-07-01 14:30:39 - Feat.: - Title: Voda tam má 135 stupňov. Košice sa priblížili k vykurovaniu tisícok bytov teplom spod zemského povrchu 05 - Modified: 2021-12-03 10:59:56 - Feat.: - Title: Tkáč investoval do podielu v EC Investments. Pokračuje v konsolidácii majetku do J&T Capital Partners
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:03