StoryEditor

Duckého zmenky pred ústavným súdom

19.02.2003, 23:00

Slovenský plynárenský priemysel podal včera sťažnosť na Ústavný súd SR. Podľa právneho zástupcu plynárov Ernesta Valka je dôvodom porušenie princípu zákonného sudcu. Valko takúto reakciu avizoval po tom, ako dovolací senát Najvyššieho súdu SR odmietol dovolanie SPP vo veci zmenkového sporu s českou Union bankou. "Každý člen senátu totiž môže byť členom len jedného kolégia. Tento princíp nebol napĺňaný, čo potvrdzujú aj zmeny v tomto senáte," povedal Valko, narážajúc tým na zmeny, ktoré na návrh Sudcovskej rady nedávno schválil podpredseda najvyššieho súdu Juraj Majchrák.
Opačného názoru je oponent SPP v tomto procese, česká Union banka, ktorá označila zmeny v senáte za bezprecedentné. Hovorca banky Josef Řeřicha vyhlásil, že banka sa bude snažiť presadiť svoje nároky: "Postupujeme vo všetkých líniách tak, aby sme v spolupráci s talianskou finančnou skupinou Invessmart presadili oprávnené nároky Union banky."
Súčasťou súboja o 600 miliónov korún, ktorý predmet sporu vrátane úrokov v súčasnosti v prepočte dosahuje, je aj námietka SPP, ktorú podal v sťažnosti na ústavný súd. SPP namieta, aby mimoriadne dovolanie, ktoré podala vo veci generálna prokuratúra, posudzoval ten istý senát najvyššieho súdu. Rozhodnutia ústavného súdu o sťažnosti a najvyššieho súdu o mimoriadnom dovolaní prokuratúry by totiž nemuseli byť v niekoľkoročnom spore konečné. V prípade, že SPP neuspeje na ústavnom súde a najvyšší súd zamietne mimoriadne dovolanie, majú ešte plynári možnosť obrátiť sa vo veci samotnej na ústavný súd, prípadne na medzinárodný súd.
Predmetom sporu je žiadosť Union banky o preplatenie piatich zmeniek vo výške 350 miliónov Kč, ktoré podpísal bývalý šéf SPP, nebohý Ján Ducký. SPP podobne ako slovenská vláda považuje zmenky za podvodné a ich preplatenie odmieta. Rozhodnutie v tomto spore padlo minulý rok na Krajskom súde v Bratislave v prospech Union banky, pričom ho potvrdil aj najvyšší súd. Ten však pripustil dovolanie vo veci. Päťčlenný senát toho istého súdu následné dovolanie SPP označil vlani 30. októbra za neodôvodnené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:35