StoryEditor

Doprava hustne a ľudia sa vracajú domov. Aký nápor na sviatky očakáva Slovak Lines?

18.12.2020, 17:00
Autor:
domadoma
Koronakríza tvrdo postihla aj autobusového dopravcu Slovak Lines. Napriek tomu plánujú viaceré nové linky.

Koronakríza významne postihla okrem gastra i dopravcov. Znížená mobilita či zatvorenie hraníc viedlo k zníženiu počtu cestujúcich aj v spoločnosti Slovak Lines. 

"Pokles tržieb, hlavne v novembri na základe plošného testovania a zákazu vychádzania bol dramatickejší, dosiahli sme úroveň 50 percent v prímestskej doprave a cestovanie z Viedne z letiska Schwechat bolo úplne minimálne," povedal v rozhovore pre HNtelevíziu generálny riaditeľ spoločnosti Pavol Labant.

Mestská doprava podľa riaditeľa nepredstavuje oblasť, ktorá by v súčasnosti mohla rásť. Naopak, spoločnosť pripravuje viaceré linky, ktoré priamo spoja hlavné mesto s väčšími mestami na Slovensku.

Z Bratislavy do Košíc sa autobusy Slovak Lines podľa Labanta dostanú za štyri hodiny a 20 minút.

V prevádzke je už aj linka medzi Bratislavou a Komárnom. "Jedná sa o najrýchlejšie spojenie, využili sme novú R7, je to aktuálne rýchlejšie ako vlak," ozrejmil Labant.

Pre bezpečnosť cestujúcich v súvislosti s koronavírusom spoločnosť spustila špeciálne opatrenia. "Od začiatku epidémie sme spustili opatrenia, používame špeciálny polymér, ktorý sa nanáša v určitých intervaloch, týždeň až 10 dní, do interiéru autobusov, ktorý ostáva na povrchu," vysvetlil šéf spoločnosti. 

Povrch je tak dezinfikovaný i po kontakte s infikovanou osobu. Samozrejmosťou sú rúška, odstupy a dezinfekcia rúk v každom autobuse. 

Plánované sú tiež ďalšie linky v rámci Slovenska. Západné Slovensko je podľa Labanta pokryté veľmi dobre, chystajú sa však linky, ktoré spoja Bratislavu so stredným Slovenskou a Oravou. Linka vznikne aj na južnej trase medzi Humenným a hlavným mestom. 

"Hľadáme potenciál, čo všetko sa dá na trhu robiť. Veľmi atraktívna bola minulý rok lyžovačka," ozrejmil Labant. V cene lístka na autobus mali vtedy cestujúci zahrnutý aj skipas do rakúskeho lyžiarskeho strediska.

01 - Modified: 2024-01-10 10:59:11 - Feat.: - Title: Trnavská Arriva predstavila 74 nových autobusov pre prímestské linky 02 - Modified: 2023-09-01 10:37:00 - Feat.: - Title: Arriva upraví odchody spojov, aby zlepšila ich nadväznosť 03 - Modified: 2023-04-19 14:47:50 - Feat.: - Title: Autobusová doprava v Trebišove už premáva cez novú stanicu 04 - Modified: 2023-03-02 11:43:13 - Feat.: - Title: Prímestské autobusy v Trenčianskom samosprávnom kraji sa zapojili do testovania predných brzdových svetiel 05 - Modified: 2023-03-01 15:13:57 - Feat.: - Title: Zo stanice Nivy zvažujú presmerovať niektoré prímestské autobusy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:53