StoryEditor

Boj o diaľnicu pri Žiline. Višňové je rizikové, tvrdí šéf Skanska SK pre HN

20.12.2020, 23:00
Epidémiu sme priamo pocítili až pri druhej vlne, hovorí šéf Skanska SK Miroslav Potoč.

Máme za sebou náročný rok, čo sa týka úpadku stavebníctva sme na chvoste Európy. Ako sa to prejavilo vo vašej spoločnosti?
Keď to v marci prišlo, našou zásadou bola starostlivosť o zdravie ľudí. Prvé, čo nás zastihlo, bolo zastavenie viacerých developerských projektov. Potom nasledovalo utlmenie v inžinierskom staviteľstve, čo bolo zrejme spojené aj s voľbami. Pokles tendrov verejného sektora prišiel hneď. Zníženie počtu zákaziek spustilo cenovú vojnu, ktorá nastúpila veľmi rýchlo. No my sme bežci na dlhé trate. Naša pozícia bola a je neskĺznuť do roviny za každú cenu sa nezapájať do súťaží, kde nemáme čo ponúknuť. Našou zásadou je, že projekt musí byť finančne zdravý a my si musíme udržať nervy na uzde, aby sme nepodľahli snahám získať zákazku pod náklady, za ktoré ju vieme zrealizovať. Mnohí súťažiaci išli s cenami pod priame náklady, žiaľ, tento stav ešte stále pretrváva. Hrozí, že to bude mať svoj dosah na dokončovanie stavieb v čase a v kvalite a zrejme sa nevyhneme ani prílevom ďalších krachov či reštrukturalizácií niektorých veľmi riskujúcich firiem.

Dá sa to prirovnať k situácii pred 11 rokmi, keď sa zrušili veľké PPP projekty a veľké spoločnosti sa dostali do reštrukturalizácie?
Javí sa to tak. Paradox je, že sme išli do prudkého poklesu z rozbehnutého stavebného boomu. Subdodávatelia mali ceny veľmi vysoké, pretože bol veľký dopyt, ktorý bol spôsobený hlavne rastom objednávok v regióne Bratislavy. Z večera do rána 16. marca to padlo. Týždeň stop a zrazu prišiel šok. Niektorí dodávatelia prestali robiť, lebo si mysleli, že je to cesta, ako sa vyhnúť pandémii. My sme pokračovali. Prijali sme opatrenia, aby sme chránili svojich zamestnancov, riešili a zháňali sme rúška, organizovali stavbu tak, aby bolo možné dodržať odstupy, aby sme obmedzili šírenie nákazy. Držali sme sa dobre. V prvej vlne sme nemali ani jeden pozitívny prípad. Priamo sme epidémiu pocítili až v druhej vlne.

Niektoré firmy mali problém so zahraničnými zamestnancami, ktorí sa k nám nevedeli dostať. Stretli ste sa s ním?
Mali sme skôr skôr opačn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:43