Minister Heger chce konsolidovať rozpočet znížením zaťaženia práce a zvyšovaním daní zo spotreby a majetku.Peter Mayer
StoryEditor

Heger pre HN: Bohatí si vyššie dane môžu dovoliť

27.12.2020, 23:00
My nie sme Švajčiarsko a nemôžeme sa naň hrať, hovorí o návrhu dôchodkovej reformy ministra práce Milana Krajniaka minister financií Eduard Heger.

Prijali ste asi najdramatickejší rozpočet v histórii. Hovoríte, že sme v rámci neho vystúpili na dlhovú horu. Ako z nej teda chcete zísť?
Do vlády sme vstupovali s tým, že chceme dosiahnuť vo verejných financiách efektivitu. Mnohé naše plány prekazila koronakríza, máme silný výpadok príjmov, ale od prvého dňa sme dali omnoho väčšiu dôležitosť hodnote za peniaze. Povedali sme, že cez tento útvar, ktorý patrí pod ministerstvo financií, budú prechádzať investície nad milión eur. Dovtedy boli nad štyridsať miliónov. Taktiež bude dôležité jednotlivé požiadavky na efektívnosť vnášať do práce rezortov. Určitý pokrok v tomto smere sme už dosiahli v rozpočte verejnej správy na budúci rok. Na druhej strane musíme dosiahnuť vyššiu efektivitu aj vo výbere daní.


Ako?
Už viackrát som povedal, že Finančná správa bude mať dve tváre. Tú prívetivú pre poctivých a nekompromisnú pre podvodníkov. Už len to, že sme rozviazali polícii ruky, je významný signál pre podvodníkov a nepoctivcov. Keď nás predchádzajúce vlády presviedčali, že sa skutky nestali, tak teraz vidíme, že sa stali. Aj toto mení klímu a verím, že efektivita výberu daní bude podstatne vyššia ustanovením nového prezidenta do Finančnej správy. Je veľmi odhodlaný a nastúpil do funkcie s náročnými úlohami a vysokými cieľmi. Zníženie daňových únikov, zníženie daňovej medzery DPH je ďalšia časť konsolidácie, lebo cez to budú prichádzať peniaze do rozpočtu. Posledná časť je správne a efektívne využitie európskych peňazí. Keď sa nám podarí ekonomiku naštartovať, tak aj to sa pozitívne prejaví na príjmoch rozpočtu.


Pracujete aj na daňovej reforme, vaše plány sú známe. Chcete znižovať zaťaženie práce a zvyšovať environmentálne, majetkové a spotrebné dane. Môžeme očakávať, že aj toto bude časťou konsolidácie, že nejaké dane pôjdu hore?
Tak je to vyjadrené v programovom vyhlásení vlády. Daňová reforma bude diskutovaná budúci rok. Ide nám o to, aby sme znižovali zaťaženie práce a kompenzovali to zvyšovaním zdaňovania spotreby a majetku. Nechceme daňami znižovať pracovnú a podnikateľskú aktivitu. Cez vyššie zdaňovanie majetku a negatívnych externalít dosiahneme aj vyššiu mieru solidarity bohatých s chudobnými.


Aký je tam však priestor na zvyšovanie týchto daní? Jediné majetkové dane sú u nás tie z nehnuteľnosti a tie sa zvyšujú prakticky každý rok. Tabakové dane ste tiež už zvýšili. Prinesiete nejaké nové dane na luxus?
V prvom rade treba povedať, že to bude vyvážený model. Budeme znižovať daňové zaťaženie práce, a to sa bude kompenzovať na strane majetku. Keď hovoríme o nových daniach, musíme sa pozerať na vyspelé krajiny a uvedomiť si, že zelené dane sú cesta, ktorá nás čaká. Tie majú práve eliminovať negatívne externality, a teda nabádať občanov na zodpovedné správanie. Správne nastavené ekologické a majetkové dane zodpovedajú tomu, čomu sa hovorí daň z luxusu. Ak je niekto bohatý, môže si dovoliť nielen vyšší konzum, al...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:10