Pri vytváraní distribučných sietí pre automobilku pri Nitre je podľa Andreja Jurisa nutné pozerať aj do budúcnosti a myslieť aj na to, ako nová distribučná sieť pomôže oblasti.Archív HN
StoryEditor

Ističová aféra z čias Fica je späť. Musíme konať, tvrdí pre HN šéf regulačného úradu

12.01.2021, 23:00
Tento rok si za vodné a stočné priplatíme, na teple a plyne ušetríme. Šéf regulačného úradu Andrej Juris pre HN vysvetlil, čo stálo za rozhodnutiami regulátora.

Ako vás ovplyvnila pandémia pri regulácii cien na rok 2021?
Vyzdvihol by som dve dimenzie. Jedna sa týka vzťahu k regulovaným subjektom a tým pádom aj k zmenám niektorých ekonomických parametrov, ktoré vstupujú do cien. Najväčší dosah vidíme v oblasti spotreby elektriny. Pandémia mala dosť zásadný dosah na ekonomiku a došlo k silnému zníženiu celkovej spotreby elektriny a s tým súvisí aj menej peňazí, ktoré boli vybraté cez regulované poplatky pre jednotlivé regulované subjekty. Najdramatickejší vplyv mala pandémia na OKTE, ktorý vybral menej, ako sa očakávalo a na konci roka skončil s deficitom v oblasti tarify za prevádzkovanie systému TPS. Tento deficit budeme riešiť v rámci cenového konania na rok 2022.

Ako situácia ovplyvnila cenotvorbu?
Pri stanovovaní cien na rok 2021 sme videli, že parametre očakávanej spotreby elektriny a trhová cena elektriny, ktorá primárne vstupuje do TPS, sú ovplyvnené pandémiou. Na trhu s energiou je veľká volatilita a je veľmi ťažké ich predpovedať. Takisto ťažko predpovedať, ako sa bude dariť ekonomike, od čoho závisí spotreba elektriny. Aj preto sme rozhodli prehodnocovať TPS kvartálne. Naša snaha je, aby sa ku koncu roku negeneroval nejaký zásadný deficit, ktorý by zaťažil ceny.


K TPS sa ešte vrátime. Ako sa bude riešiť dlh OKTE?
Každý takýto dlh, ktorý vznikne v systéme výberu poplatkov a podpory obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla, je premietnutý v TPS o dva roky neskôr. Pokiaľ sa nič iné neudeje, tento deficit bude súčasťou cenového konania na rok 2022. Každý takýto náklad navyše prirodzene zaťaží TPS. Tú platia všetci odberatelia a ukázalo by sa to na cenách elektriny. Akékoľvek riešenie, ktoré by dlh financovalo z iných zdrojov ako z cien elektriny, by sme privítali. Z akých konkrétnych, to už nie je v kompetencii úradu. Možností je však viacero, štátny rozpočet, eurofondy, ale je na to ešte nejaký rok a pol čas.

S príchodom vakcíny sa už hovorí o návrate spotreby do normálu, je možné, že ceny na burze budú skokovo stúpať? Ako to ovplyvní naše ceny?
Nikto z nás nevie, čo bude. Akým smerom sa bude uberať vývoj pandémie, je z môjho pohľadu veľmi neisté, aj keď všetci veríme, že sa život vráti do normálu. Keď sme v priebehu novembra, decembra analyzovali vývoj cien na trhu na tento rok, trh indikoval určitú mieru optimizmu z pohľadu ekonomiky. Môžeme to vyvodiť aj z rozpočtu Slovenskej republiky na rok 2021, kde bol stanovený nárast HDP o 5,5 percenta, čo je pomerne slušné číslo. Z týchto oficiálnych podkladov sme vychádzali, pretože úrad nemá lepšie know-how na predikciu ekonomiky v porovnaní napríklad s NBS alebo Európskou centrál...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:33