StoryEditor

Investície chceme zhodnotiť ročne aspoň o pätinu

25.01.2021, 23:00
Partneri sa zmluvne zaviazali poskytnúť nám financie v celkovej výške 109 miliónov, ktoré nám budú poskytovať postupne, tvrdí v rozhovore pre HN partner správcovskej spoločnosti Sandberg Capital Martin Fedor.

Len nedávno ste oznámili otvorenie druhého investičného fondu. Aký bol dôvod?
Druhý fond sa od prvého líši len investormi a štruktúrou, zameranie zostáva rovnaké. Život v spoločnostiach, akou je Sandberg Capital, prebieha v cykloch. Ak sa nám bude naďalej dariť, každých tri až päť rokov budeme otvárať nový fond. Paralelne teda budeme spravovať viac fondov. Platí však zásada, že fondy si navzájom nesmú konkurovať. To znamená, že odštartovaním nového fondu prestávame investovať z toho predchádzajúceho. Čiže nemeníme zameranie, ale rozširujeme počet investorov na čele s Európskym investičným fondom, a na to bolo potrebné vytvoriť nový fond.

Líši sa novootvorený fond od prvého? V čom sa líši štruktúra?
Prvý fond sme založili na Malte ako spoločnosť s premenlivým kapitálom. Táto právna forma umožňuje flexibilne zvyšovať a znižovať kapitál a zároveň umožňuje vytváranie podfondov. Nový fond sme prispôsobili požiadavkám nových investorov a založili sme ho v Luxembursku ako partnerstvo, a riadi sa zmluvou medzi nami a investormi. O štruktúre sme rokovali primárne s Európskym investičným fondom, ktorý sa stal akýmsi garantom aj pre ostatných investorov. Investori sa zmluvne zaviazali poskytnúť nám na investície peniaze v celkovej výške 109 miliónov, ktoré nám budú poskytovať postupne podľa našich požiadaviek. Investície nám neschvaľujú. V prvom fonde investori záväzok poskytnúť peniaze nemali. Ďalším podstatným rozdielom je, že v novom fonde nesmieme prostriedky reinvestovať a všetky dividendy a výnosy z predajov spoločností bezodkladne vraciame investorom.


Čo pre vás znamená prítomnosť Európskeho investičného fondu?
Európsky investičný fond je, ak nie najväčší, tak jeden z najväčších a najskúsenejších investorov do alternatívnych investičných fondov, akými sú fondy zamerané na startupy alebo, ako aj v našom prípade, na investície do súkromných spoločností. Kapitálový záväzok od fondu slúži pre iných investorov ako určitá značka kvality. Investori sa môžu spoľahnúť, že daný správca a jeho kľúčoví ľudia majú patričné skúsenosti a že fond bol založený a bude spravovaný v súlade s odvetvovými „best practices“. Aj Tatra banku zrejme presvedčila účasť EIF.

Je pravdou, že idea prilákania investora, akým je Európsky investičný fond, bol nápad od vášho zamestnanca?
Áno. Vďaka výborným vzťahom s J&T sme sa s Fondom 1 nachádzali vo veľmi komfortnej situácii – peniaze na jednotlivé projekty sme v podstate nemuseli zháňať. Potom k nám však prišiel Jakub Krajčovič, ktorý študoval v Austrálii a mal zahraničn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:44