StoryEditor

Začal sa boj o frekvencie

16.10.2007, 00:00
Kvalitnejšia, dostupnejšia a lacnejšia digitálna televízia, internet a hlasové služby. To všetko majú priniesť nové frekvencie, o ktoré od včera súťažia telekomunikační operátori a poskytovatelia internetových služieb. Dohromady šesť verejných súťaží má štátnemu rozpočtu pomôcť sumou 6,9 milióna korún a firmám umožniť rozšírenie pôsobiska na obdobie desiatich rokov.

Kvalitnejšia, dostupnejšia a lacnejšia digitálna televízia, internet a hlasové služby. To všetko majú priniesť nové frekvencie, o ktoré od včera súťažia telekomunikační operátori a poskytovatelia internetových služieb. Dohromady šesť verejných súťaží má štátnemu rozpočtu pomôcť sumou 6,9 milióna korún a firmám umožniť rozšírenie pôsobiska na obdobie desiatich rokov.
V troch tendroch pôjde o možnosť poskytovať multimediálne služby, ako napríklad triple play, a to v Bratislave, v Trenčíne a v Trnave. Za pôsobnosť v hlavnom meste si Telekomunikačný úrad pýta najmenej pol milióna. Za ďalšie dve zákazky má víťaz zaplatiť po dvestotisíc. "Rozšírenie prinesie najmä viac príležitostí pre väčší počet domácností získať prístup k multimediálnym službám," hovorí Pavol Remiáš z komunikačného oddelenia Slovak telekomu.
Firmy sa pripravujú
Nové frekvencie majú podľa úradu umožniť firmám "budovať siete a zvýšiť konkurenciu pri poskytovaní digitálnej televízie, internetu a hlasu pre koncových užívateľov". Pokrok má nastať aj pri takzvanej "poslednej míli", ktorú využívajú najmä alternatívni operátori. Ide o poslednú fázu pripojenia, ktorej rýchlosť je spravidla nižšia ako pri "chrbtici", teda nosnej zložke siete providera.
V dvoch tendroch budú firmy súťažiť práve o poslednú míľu. Tá má stáť tri milióny v prípade širšieho variantu, a polovičnú sumu v prípade slabšej frekvencie.
Prevrat na telekomunikačnom trhu však nespôsobia. "Nevýhodou akejkoľvek bezdrôtovej siete je, že po napojení väčšieho množstva užívateľov výrazne klesá prenosová rýchlosť. Nové frekvencie môžu priniesť nanajvýš jedného nového operátora. Keďže trh s firemnými produktmi je už dosť saturovaný, nepredpokladám ani výrazný pokles cien," myslí si riaditeľ konzultačnej spoločnosti DLM (poskytuje služby napríklad Slovanetu) Peter Blaas.
Víťaz poslednej -- jedenapolmiliónovej súťaže však bude môcť vybudovať aj vlastnú chrbtovú sieť.
V tendri bude tesno
Alternatívni operátori sa na tendrový boj pripravujú. O konkrétnych ponukách však zatiaľ nehovoria. "Spoločnosť GTS Nextra má záujem zúčastniť sa spomínaných tendrov. Momentálne zvažujeme dodávateľské možnosti, na základe ktorých vypracujeme ponuku," informovala hovorkyňa spoločnosti Lucia Marková.
Záujem o frekvencie už potvrdila aj väčšina veľkých hráčov, ktorí v tejto oblasti pôsobia.
"Slovanet sa bude uchádzať o niektoré zo spomínaných vyhlásených tendrov. Na trh chce v tejto súvislosti priniesť produkty, ktoré budú pre zákazníkov užitočné a výhodné a, samozrejme, pre nás aj komerčne zaujímavé," informovala PR manažérka spoločnosti Ivica Hricová.
"V súčasnosti analyzujeme možnosti a prínosy, ktoré by prítomnosť T-Mobilu v tomto tendri priniesla pre našich zákazníkov," oznámil hovorca Andrej Gargulák.
Kto dá viac
Jediným rozhodovacím kritériom má byť pritom cena, a to pri zachovaní očakávanej minimálnej ponuky. "Telekomunikačný úrad pristúpil k určeniu tohto jediného hodnotiaceho kritéria po dôkladnom vyhodnotení doterajších skúseností. Zákon umožňuje operátorom obchodovať s frekvenciami a cena sa často uvádza ako najtransparentnejšie kritérium, preto si úrad v praxi overí tento spôsob realizácie výberových konaní a následne zváži jeho ďalšie využívanie," informoval hovorca úradu Roman Vavro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:34