TASR/ Jakub Kotian
StoryEditor

Po konci Haščáka ďalšia zmena. Do vedenia Penty pribudnú nové mená

12.02.2021, 07:40
Autor:
redred
Celkovo sa počet partnerov po všetkých zmenách od budúceho roka ustáli na počte šesť.

Investičná skupina Penta ohlasuje v krátkom čase ďalšiu významnú zmenu. Ešte koncom vlaňajška, krátko po svojom zadržaní, skončil na poste riadiaceho partnera jeden zo zakladateľov a zároveň aj najvýraznejších tvárí, Jaroslav Haščák.

Jeho pozíciu v skupine prebral Brit Iain Child. Teraz prichádzajú ďalšie personálne novinky. V podobe troch nových partnerov, ktorými sú Fabrice Dumontheil, Václav Jirků a Marián Slivovič. Súčasný spolumajiteľ Eduard Maták, ktorý je zodpovedný za zdravotníctvo, ohlásil, že skončí v závere roku 2021.

„Rozhodol som sa, že po skoro 20 rokoch aktívneho manažovania projektov Penty je čas na zmenu. Vzhľadom na to, že Penta je vo svojich zdravotníckych investíciách veľmi aktívnym vlastníkom, preberie líderskú rolu v našich zdravotníckych firmách môj dlhoročný kolega a nový Partner Penty Vašek Jirků. Ja sa budem týmto firmám naďalej venovať z pozície člena Dozornej rady“, povedal Eduard Maták.

Okrem Václava Jirků ako partneri a spolumajitelia pribudnú Fabrice Dumontheil, ktorý je od roku 2012 CFO skupiny a Marián Slivovič. „Som veľmi rád, že naši traja dlhoroční kolegovia prijali ponuku stať sa partnermi. Fabrice, Vašek a Marián sú osvedčení top manažéri, ktorí sa výrazne podieľali na tvorbe hodnoty v našich firmách a projektoch,“ povedal managing Partner Penty Iain Child.

Celkovo sa tak počet partnerov po všetkých zmenách od budúceho roka ustáli na počte šesť. Aktuálne tento zoznam tvorí Ian Child, Jozef Oravkin, Marek Dospiva a Eduard Maták. Ešte do decembra minulého roka bol hlavnou tvárou skupiny Haščák.

Aktuálne je len v pozícii spoluvlastníka fondu, cez ktorý Penta investuje peniaze. V prípade práve tohto fondu sa pomery nemenia. Vyššie spomínané výmeny zasiahlu aktívnu správu tohto portfólia.

Pentu zakladal ešte v roku 1994 Haščák s Dospivom, Oravkinom, Martinom Kúšikom a Jurajom Herkom. Ako prvý odišiel z biznisu Herko v roku 1999, v roku 2013 zas Martin Kúšik.

V roku 2010 sa spolumajiteľom stal Iain Child, bývalý equity partner spoločnosti Deloitte a Eduard Maták.

Penta v priebehu času tiež menila svoje stratégie a rozširovala sa do nových oblastí biznisu. Aktuálne pôsobí v zdravotníctve, finančníctve, maloobchode, developmente, ale aj vo výrobe. A to napríklad cez sieť nemocníc Svet zdravia, zdravotnú poisťovňu Dôvera, sieť kliník ProCare či Prima a Privat banku. Rovnako je cez holding Carnibora v mäsospracovateľskom priemysle. V médiách má na Slovensku zastúpenie prostredníctvom vydavateľstva News and Media Holding.

Kto sú noví partneri Penty?

Fabrice Dumontheil (v Pente od roku 2012)

Pôsobí na pozícii CFO celej skupiny. Je zodpovedný za strategické finančné riadenie Penty, ako aj za IT stratégiu skupiny.

Václav Jirků (v Pente od roku 2007)

Po Eduardovi Matákovi bude zodpovedný za riadenie zdravotníckeho portfólia a siete lekární Dr. Max.

Marián Slivovič (v Pente od roku 2005)

Bude mať na starostlivosti investície skupiny v bankovníctve, v Slovalcu, ako aj v mediálne projekty.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:54