Generálny riaditeľ spoločnosti VUJE Matej Korec naznačuje, že bohunická V2 môže fungovať dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo.VUJE
StoryEditor

Mochovce spájali s haváriou vo Fukušime neprávom. Išlo o zámienku

Tretí blok novej jadrovej elektrárne neďaleko Levíc mal byť spustený v roku 2013. Namiesto toho sa má naštartovať tento rok. Jeden z argumentov meškania zo strany talianskeho Enelu bol, že havária v roku 2011 v japonskej atómke sprísnila systémy. Tie boli však do projektu vložené ešte pred rokom 2009, vysvetľuje pre HN generálny riaditeľ spoločnosti VUJE Matej Korec.

VUJE je jeden z dodávateľov na jadrovej časti tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Kedy je reálne, že tretí blok bude uvedený do prevádzky?
Teraz je dôležitý prvý míľnik uvádzania tretieho bloku do prevádzky, ktorý sa začína zavezením paliva do reaktora. To je očakávané v máji tohto roka. K tomu je už uverejnený návrh rozhodnutia Úradu jadrového dozoru na ich webovej stránke. Po nadobudnutí jeho účinnosti bude do reaktora zavezené palivo a následne realizované testy na overenie fyzikálnych vlastností reaktora. Po tomto nasleduje postupné zvyšovanie výkonu reaktora až na jeho nominálnu hodnotu, pričom budú overené funkcie všetkých technologických systémov.

Pozrite si archívne video o tom, ako vyzerali Mochovce ešte pred dokončením tretieho bloku:

Neobávate sa, že spúšťanie Mochoviec budú komplikovať aktivisti v Rakúsku a akcia sa spolitizuje podobne ako v minulosti, keď sa spúšťali prvé bloky Mochoviec?
Je to veľmi pravdepodobné, ale určite nie rozhodujúce. Rozhodujúce bude splnenie požiadaviek slovenskej legislatívy, rozhodnutí Úradu jadrového dozoru a ďalších príslušných úradov. Napríklad Úradu verejného zdravotníctva a iných kompetentných úradov.


SIS vyjadrila pochybnosti o kvalite materiálov a bezpečnosti budúcej prevádzky. Faktom je, že rôzna kabeláž či rúrky a ich certifikácia boli spochybnené. Aký máte na to názor?
Úrad jadrového dozoru je dostatočne kompetentný na to, aby posúdil technický stav bloku, či už kabeláž, alebo materiál rúrok, a aby vydal rozhodnutie. Tieto záležitosti sú dlhodobo pod drobnohľadom príslušných orgánov a tomu určených inštitúcií. Úrad jadrového dozoru precízne kontroluje pripravenosť blokov pred vydaním rozhodnutia na zavezenie paliva do reaktora.

Tretí a štvrtý blok Mochoviec sa začali dokončovať v roku 2008 a malo to trvať päť rok...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:05