StoryEditor

Sulíkov tajomník pre HN: Fico strkal pri Mochovciach hlavu do piesku, preto musíme riešiť Rusov

17.02.2021, 16:50
Karol Galek, expert SaS pre energetiku a štátny tajomník ministerstva hospodárstva, ktorému šéfuje Richard Sulík, pre HN hovoril o situácii v Slovenských elektrárňach.

Kľúčový akcionár Slovenských elektrární, český Energetický a průmyslový holding, povedal, že by mala byť dosiahnutá dohoda s ruskou Sberbank ako jedným z veriteľov. Trváte na tom, že elektrárne sú v technickom bankrote?

Slovenské elektrárne dnes nevedia efektívne čerpať úvery alebo brať si nejaké finančné prostriedky z iných inštitúcií. Technický default sme tu už v minulosti mali, akurát si treba sadnúť so Sberbank za stôl a dohodnúť podmienky. Je to situácia, ktorá vyústila do súčasného stavu hlavne preto, že predchádzajúce vlády, najmä na čele s Robertom Ficom, strkali v prípade Mochoviec hlavu do piesku.

V akom zmysle?

Elektrárne majú aj nejaké pozície pre štát, ktoré si v minulosti štát dostatočne efektívne neuplatňoval. My sme sa napríklad hneď po nástupe do vlády prihlásili ako poškodení v prípade vyšetrovania niektorých trestných činov v rámci podniku. Tiež som začal pravidelne chodiť na stretnutia medzi zástupcami Slovenských elektrární a Úradom jadrového dozoru, kde sa preberali otázky dostavby tretieho bloku. Obsadili sme pozície manažéra dostavby a vnútorného auditu.

Ako sa dalo zabrániť situácii so Sberbank, keďže ruská strana sa snažila už aj v minulosti dostať do podniku?

Tretí blok Mochoviec mal byť pôvodne dokončený v roku 2012 a rozpočet na dostavbu oboch blokov bol 2,6 miliardy eur. Dnes je rozpočet na 6,2 miliardy. Tým, že Slovenská republika netlačila na dostavbu, bolo tam viac oddialení a navýšení rozpočtu. Pravdou je, že jedno navýšenie nastalo aj za našej éry, a to vlani v decembri. Našou podmienkou však bolo, že podnik spraví do konca marca audit manažmentu a personálny audit, a vyvodia sa z toho aj určité záruky. Očakávame, že vedenie v Mochovciach bude vymenené a zvýši sa aj efektívnosť.

Fakt, že stavba je drahšia a mešká, je ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-06 09:24:04 - Feat.: - Title: Galek: Fico odvolal vedenie ÚRSO pre ročnú úsporu tisíc eur každej slovenskej domácnosti 02 - Modified: 2023-12-04 10:49:28 - Feat.: - Title: SaS sa zastala šéfa regulačného úradu. Ceny plynu by budúci rok aj tak klesli, Fico zavádza, tvrdí Galek 03 - Modified: 2023-11-23 06:40:50 - Feat.: - Title: Toky stámiliónov eur sú predmetom rozsiahlej kontroly. Štát preveruje výhrady Fica a Matoviča k Sulíkovi 04 - Modified: 2023-05-18 12:39:06 - Feat.: - Title: Liberáli pretlačili zákon o plyne. Exminister varuje: Kilečká strieda megatonová záťaž 05 - Modified: 2023-05-08 09:08:32 - Feat.: - Title: Veľké energetické plány štátu podobne ako za Fica narazili na zelených špekulantov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:37