Gastronómia patrí medzi odvetvia, ktoré pandémia zasiahla najviac. Aj preto živnostníci navrhujú stravovacie poukazy, ktoré by stimulovali dopyt.TASR
StoryEditor

Situácia v sektore gastroslužieb je čoraz kritickejšia. Združenie žiada od štátu zrýchlenie pomoci

22.02.2021, 11:21
Autor:
TASRTASR
Najväčší záujem prejavujú gastroprevádzky o "Prvú pomoc+" na podporu zamestnanosti z dielne ministerstva práce.

Štyri z piatich gastroprevádzok podporu pre cestovný ruch stále nedostali. Informoval o tom výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.

Priblížil, že situácia v sektore gastroslužieb (HoReCa) je čoraz kritickejšia. Platforma #StáleMámeChuť, združujúca 14 organizácií a iniciatív spojených pre záchranu gastrosektora na Slovensku, preto zrealizovala medzi gastroprevádzkovateľmi rýchly sedemdňový prieskum využívania pomocí z jednotlivých ministerstiev. Prieskum podľa neho ukázal, že meškajú najmä prostriedky zo schémy pomoci pre cestovný ruch.

​"Štátne orgány musia zrýchliť a zefektívniť administrovanie schém pomocí. Každý týždeň čakania navyše môže znamenať koniec ďalších gastroprevádzok. Sľúbená pomoc mnohým žiadateľom v určenom termíne a bez vysvetlenia neprichádza. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR, navyše, nedávno jednostranne ohlásilo zmenu podmienok pomoci. Schvaľovanie žiadostí tak môžu po novom úradníci posunúť o 30 dní a následné vyplatenie peňazí o ďalších 30 dní. To môže byť pre množstvo gastroprevádzok likvidačné," uviedol Vladimír Machalík z iniciatívy #StáleMámeChuť a zároveň výkonný riaditeľ SZVPS.

Machalík spresnil, že najväčší záujem prejavujú gastroprevádzky o "Prvú pomoc+" na podporu zamestnanosti z dielne ministerstva práce. Za december o ňu požiadalo 87 percent prevádzok zúčastnených na prieskume. Vyplatená pritom bola už viac ako dvom pätinám z nich (83 percent). Za mesiac január potvrdilo vyplatenie príspevku k 18. februáru ani nie 10 % žiadateľov, ktorí sa zapojili do prieskumu.

Pomoc z Ministerstva hospodárstva SR na preplatenie časti nájmu formou dotácie žiadalo podľa Machalíka len niečo viac ako dve pätiny opýtaných (43,7 %). Pätina prevádzok podniká vo vlastných priestoroch, za ktoré musí stále hradiť náklady a nemá možnosť túto pomoc využiť. U približne 15 % prevádzok nedošlo k dohode s prenajímateľom.

Machalík podčiarkol, že o pomoc zo schémy pre cestovný ruch v gescii ministerstva dopravy požiadali viac ako štyri pätiny dopytovaných gastroprevádzkovateľov. Takmer dve tretiny však k 18. februáru stále nemalo odpoveď o schválení pomoci (58  percent).

Až 78 percent žiadateľov spomedzi účastníkov prieskumu stále financie zo schémy pomoci pre cestovný ruch (k 18. 2.) nedostalo. Podniky s viacerými prevádzkami zároveň poukazujú na skutočnosť, že tzv. veľká výzva, ktorá umožňuje čerpať štátnu pomoc vo výške viac ako 200.000 eur, ešte nebola zverejnená.

Machalík pripomenul, že už na jeseň až dve tretiny prevádzok (60 %) oznámili, že budú musieť ukončiť svoju činnosť, ak nedostanú pomoc vo forme úverov alebo štátnej pomoci. Vo viac ako dvoch tretinách z nich (68,2 %) klesla návštevnosť iba na štvrtinu bežného stavu.

"Cieľom platformy #StáleMámeChuť je zachrániť slovenské gastro. Vítame preto ak sa na nás štátne a samosprávne orgány obracajú pre informácie, či so žiadosťami o spoluprácu. Členovia našej platformy disponujú množstvom údajov aj o tom, ako pomoc realizovali iné krajiny a aké schémy gastro sektoru pomohli najviac. Radi s nimi pomôžeme našim úradom," povedal Machalík.

Doplnil, že na rýchlom dotazníkovom on-line prieskume platformy #StáleMámeChuť k využívaniu štátnych schém aj pre gastrosektor sa zúčastnilo v dňoch 12. až 18. februára viac ako 200 gastroprevádzok z územia celého Slovenska.

Dodal, že signatármi platformy #StáleMámeChuť sú Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, iniciatíva Zachráňme gastro, Pomáhame si - gastro v korone, Pomoc pre gastro, Potravinárska komora Slovenska, Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, SZVPS, Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Slovenský zväz spracovateľov mäsa Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska a 10preGastro.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:34