StoryEditor

Fico: "Musíme ich vyžmýkať

11.09.2007, 00:00
"Musíme z nich vyžmýkať, čo sa dá," vyhlásil včera premiér Fico na adresu dôchodkových správcovských spoločností.

Koalícia s nimi v týchto dňoch rokuje o znížení odvodov do druhého piliera a presunutí peňazí do Sociálnej poisťovne, ktorej by to pomohlo v krytí jej deficitu. V praxi by to znamenalo, že sporiteľ v druhom pilieri by namiesto súčasných deviatich percent od januára odvádzal do správy DSS-ky šesť percent mzdy. Sociálna poisťovňa by zasa zinkasovala namiesto súčasných deviatich dvanásť percent.
Fico chce takto "zachrániť prijatie eura", pretože sporenie v druhom pilieri zapríčinilo podľa neho v Sociálnej poisťovni schodok vyše 26 miliárd korún. Zároveň chce udržať budúcoročný rozpočtový schodok na plánovaných 2 percentách HDP.
"S týmto deficitom (Sociálnej poisťovne) kalkulovala už predchádzajú vláda. Rátala pritom s druhým pilierom v dnešnej podobe," oponuje analytik Robert Prega.
Asociácia DSS-iek je napriek tomu podľa jej šéfa Petra Sochu pod podmienkou súhlasu opozičných strán ochotná rokovať o zmene pomeru odvodov. V prípade dohody by druhý pilier zostal uzavretý, na rozdiel od posledného plánu otvoriť ho na pol roka pre vstup aj výstup. Klienti by však platili vyššie správcovské poplatky.

01 - Modified: 2003-06-10 07:56:39 - Feat.: 0 - Title: Vývoz zbraní z Ruska čoskoro začne strácať dych 02 - Modified: 2003-06-10 08:02:49 - Feat.: 0 - Title: FNM dá na projekt Vráťme šport do škôl peniaze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:07