StoryEditor

Holý pre HN priznal, že dal priestor kontroverznému Slávikovi. Považuje to za dôležité

12.03.2021, 23:00
Politici budú garantovať, že si investori nestanovia komerčné nájomné, ktoré si ľudia nebudú môcť dovoliť, uviedol podpredseda vlády Štefan Holý.

1. O POLITIKE

Pred Vianocami ste vy informovali o opatreniach, ktorých súčasťou mali byť aj takzvané bubliny. Aj tie mohli prispieť k súčasnému stavu pandémie. Prečo ste bubliny oznamovali vy, a nie premiér Igor Matovič?
Je to vždy vec dohody. Po vláde sa dohodneme, kto pôjde oznámiť konkrétne opatrenia. Vyberá sa to zvyčajne podľa toho, kto má k tej-ktorej téme bližší vzťah, respektíve k nej vie niečo viac povedať.

Odborníci však tvrdili, že oznamovanie nových opatrení je dôležité. Ani posledné opatrenia vláda neodkomunikovala nejako jasne.
K tomu sa neviem vyjadriť. Ja nemám na starosti komunikačnú stratégiu. Mojou úlohou je pripraviť podklady na vládu, aby boli právne v poriadku, a sčasti pôsobiť pri tvorbe jednotlivých uznesení po legislatívnej stránke.

V súčasnosti sa hovorí o možnosti tvrdého lockdownu, keď by sa zatvorili aj všetky výrobné fabriky. Bolo by takéto opatrenie z hľadiska legislatívy v súlade s Ústavou?
Ochrana života a zdravia má vždy prednosť pred majetkovými právami, takže právne možné to je. Ale strana Sme rodina nie je za tento variant.

Keďže vaša rodina žije v zahraničí, už roky pendlujete medzi Slovenskom a Veľkou Britániou. Stíhate vzhľadom na krátkosť pobytu v jednej aj druhej krajine absolvovať na oboch miestach karanténu alebo máte udelenú nejakú výnimku?


V mojom postavení musím štandardne absolvovať tri testy týždenne. Minister zdravotníctva si zo mňa už uťahuje, že som najpretestovanejší Slovák. Aktuálne je to tak, že pendleri, ktorí prichádzajú na Slovensko v týždenných intervaloch, teda napríklad manažéri fabrík s pobytom v zahraničí, musia ísť po príchode do našej krajiny do karantény. Tú môžu opustiť, ak majú negatívny výsledok PCR testu. Rovnaký režim sa vzťahuje aj na mňa.

Stíhate popritom pracovať?
Keď sa v nedeľu večer vrátim z Británie, v pondelok ráno idem na test. Kým mi nepríde výsledok testu, som v karanténe. Hneď ako dostanem výsledok, môžem karanténu opustiť a ísť do práce. Kým som v karanténe, stretnutia s kolegami mávam cez rôzne online platformy.

Ako je karanténa riešená v Británii?
Ja mám pobyt aj na Slovensku, aj v Británii. Spĺňam podmienky, ktoré britská vyhláška kladie na ľudí, ktorí bývajú v Británii a zároveň pracujú v zahraničí. Takže podľa britských predpisov som v krajine oslobodený od karantény, pretože keď tam prídem na dva alebo tri dni, nemám šancu absolvovať tam 10- alebo 14-dňovú karanténu. Zároveň to však musím vydokladovať ako pobyt vo Veľkej Británii, tak ako aj to, že pracujem mimo nej, a aj to, že takto cestujem pravidelne.

V súčasnosti sa koalícia otriasa v základoch. Aký by bol podľa vášho osobného názoru ideálny scenár – predčasné voľby, rekonštrukcia vlády alebo zachovať status quo?
Stanovisko Sme rodina k tejto veci bolo jasne komunikované naším predsedom. Ostatné veci budú predmetom rokovania predsedníctva.

Aktuálne je v hre aj možnosť rekonštrukcie vlády. Boli by ste ochotný vzdať sa svojho postu podpredsedu?
Zatiaľ neevidujem žiadne výhrady voči svojej osobe, no zároveň treba dodať, že nikto nie je prikovaný k stoličke. Avšak v rámci strany Sme rodina prebehne predsedníctvo, kde sa budeme baviť aj o týchto veciach.

2. O NÁJOMNÝCH BYTOCH

Vaša agenda je celkom široká. Minister dopravy Andrej Doležal minulý týždeň informoval, že si pod seba beriete výstavbu štátnych nájomných bytov. Z akého dôvodu?
Bariéry toho, prečo sa dnes nestavajú nájomné byty, nie sú technického či stavebného charakteru. Nie je to o tom, že by sme nevedeli postaviť bytovku. Ide o to, že sú v tejto oblasti legislatívne pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-02-07 13:11:18 - Feat.: 0 - Title: Postrach developerov Slávik končí so svojimi praktikami. Sulíkovi poslal správu 02 - Modified: 2021-01-17 10:34:57 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini: Holému nemalo ani napadnúť vypýtať si výnimku na cestovanie 03 - Modified: 2021-02-24 19:53:50 - Feat.: 0 - Title: Holý označil predstaviteľov samospráv za novodobých zemepánov, viní ich z nedostatku bytov 04 - Modified: 2021-03-03 09:54:57 - Feat.: 0 - Title: Doležal: Rešpektujem, že kompetencie za niektoré zákony prevzal Štefan Holý
01 - Modified: 2024-03-28 18:43:03 - Feat.: - Title: Slávik sa snaží o bojkot ďalšieho projektu. Enviro aktivista chce zastaviť výstavbu na zanedbanom území 02 - Modified: 2023-11-21 15:42:18 - Feat.: - Title: Po Sulíkovi chce zastaviť výpalníkov aj Taraba, ukázal na Slávika. Investície má urýchliť novinka 03 - Modified: 2023-10-13 15:40:10 - Feat.: - Title: Šéf NFŠ: Je až neskutočné, ako vlády od roku 2021 ignorovali právny názor profesionálov na strane štátu 04 - Modified: 2023-09-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktivista Slávik sa dostal do ďalšieho konania. Tentoraz „rieši“ developerský projekt v Banskej Bystrici 05 - Modified: 2023-09-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Slávik opäť úraduje. Požaduje obnovu známeho hotela, ktorý chce developer nahradiť novým vežiakom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:08