TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Slovensko zastalo a potrebuje reformy, aby západ opäť dobiehalo, tvrdí Hegerov rezort

23.03.2021, 18:39
Autor:
TASRTASR
Podľa Inštitútu finančnej politiky sa však nič nemení na hodnotení, že Slovensko v posledných rokoch západ nedobieha. Hodnotenie totiž nestojí na jednom indikátore alebo grafe.

Dobiehanie Európskej únie je v posledných rokoch na Slovensku minimálne a z najdynamickejšej ekonomiky v regióne V4 sa Slovensko stalo najpomalšou.

Uviedlo to Ministerstvo financií. Inštitút finančnej politiky na ministerstve financií skonštatoval, že na ďalšie zvyšovanie životnej úrovne Slovensko nutne potrebuje reformy.

Reaguje tak na diskusie o dátach zobrazujúcich, či Slovensko ekonomicky dobieha alebo nedobieha priemernú úroveň Únie. Na tomto hodnotení sa podľa inštitútu nič nemení.

Analytici z IFP konštatujú, že ich komentáre vychádzajú z analýz založených na oficiálnych a administratívnych dátach. "V drvivej väčšine prípadov sú dáta kvalitné. Pochybnosti sa vyskytnú málokedy, ale stane sa. Potenciálnou výnimkou potvrdzujúcou pravidlo môže byť porovnanie vývoja slovenského hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa v parite kúpnej sily," podotkol inštitút s tým, že tento indikátor zohľadňuje ekonomickú a kúpnu silu obyvateľov jednotlivých krajín.

"Aj v dokumente Moderné a úspešné Slovensko sme upozorňovali, že dobiehanie slovenskej ekonomiky vykazované týmito údajmi môže byť ovplyvnené metodickými faktormi. Neprináleží nám však hodnotiť oficiálne údaje Eurostatu. Ani nechceme živiť diskusiu v rovine dohadov a odhadov, prečo a kedy odchýlka vznikla a či možno očakávať revíziu údajov," dodal inštitút s tým, že vyriešiť záhadu môže oficiálne vysvetlenie zo strany Štatistického úradu SR.

Podľa inštitútu sa však nič nemení na hodnotení, že Slovensko v posledných rokoch západ nedobieha. Hodnotenie totiž nestojí na jednom indikátore alebo grafe.

Napríklad podľa údajov Medzinárodného menového fondu o vývoji HDP Slovenska v parite kúpnej sily konverguje Slovensko k Únii v posledných rokoch minimálne a zároveň najpomalšie z krajín V4. Aj investičná aktivita zaostala od roku 2012 nielen za regiónom, ale aj za priemerom Únie.

01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 05 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:54