StoryEditor

Ľubľana ich má tri, my ani jedno. Pritom táto budova môže priniesť milióny

31.03.2021, 00:00
Po skončení pandémie sa svetový turizmus rozbehne a štát by sa mal snažiť, aby aspoň časť z týchto ľudí skončila aj v našich hoteloch, reštauráciách či taxíkoch.

Ako ste prišli na myšlienku Národného kultúrneho a kongresového centra?
V GLOBSEC tento problém pociťujeme už dlho. Organizujeme najväčšiu pravidelnú medzinárodnú konferenciu v strednej Európe. Našou dlhodobou ambíciou je vybudovať tu niečo ako Svetové ekonomické fórum strednej Európy. Z dlhodobého hľadiska nás v tom však limitujú dve riziká.

Aké?
To prvé je politická nestabilita v strednej Európe, tú však ovplyvniť nedokážeme. Tým druhým je chýbajúca kongresová infraštruktúra. Dnes musíme hostiť svetových lídrov v provizórnych priestoroch, stanoch, čo nevysiela dobrý obraz o krajine. Pre nás je to výsostne existenčná téma, a preto sme sa rozhodli túto „vlajku“ uchopiť a niesť. Chcem však zdôrazniť, že toto centrum nebude slúžiť GLOBSEC. Práve naopak, chceme, aby GLOBSEC slúžil jemu, a myslíme si, že okolo nášho mena vieme vybudovať silnú značku.

Prečo nemáme vybudovanú kongresovú infraštruktúru?
Štúdia, ktorú nám ešte v roku 2018 pripravovala spoločnosť Ernst & Young, ukázala, aký obrovský potenciál Bratislava má, a tiež nám pomohla pochopiť mnohé veci, kto má byť náš partner, kto z toho profituje a prečo to tu ešte nevzniklo. Takéto centrum je pre súkromného investora nezaujímavé, neprináša návratnosť, čísla tu jednoducho nepustia.

Aj preto keď boli ohlásené v minulosti pompézne plány na rôzne kongresové, koncertné či kultúrne centrá, vždy zostali len na papieri. Zároveň nám to dalo odpoveď aj na to, prečo takúto infraštruktúru neiniciovalo mesto, kraj či štát. Jedným z hlavných dôvodov je daňová štruktúra na Slovensku. Daňové príjmy z turizmu, ktoré sú jedným z hlavných hnacích motorov investícií do takej infraštruktúry, sa končia u nás na rozdiel od okolitých krajín z veľkej časti v centrálnej štátnej pokladnici. A len z minimálnej časti v regiónoch. Pre štát to pritom doteraz nebola priorita.

A čo to bolo?
Za 30 rokov tu vznikli milióny štvorcových metrov kancelárií, bytov či nákupných centier, ale nikto sa nepustil do vlastnej nekomerčnej investície, do kultúrneho stánku. Dokonca aj PKO zbúrali. Na kongresovú a aj kultúrnu infraštruktúru sa dostatočne nemyslelo. Preto sme sa rozhodli suplovať túto rolu a prísť s občianskou iniciatívou, ktorá má Bratislavu a Slovensko dostať na kongresovú, ale aj kultúrnu mapu sveta, kam podľa nášho názoru patriť má. Postupne sme začali presviedčať štát, mesto, kraj, súkromných investorov,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:13:11 - Feat.: - Title: Investičný dlh vo verejnom sektore na Slovensku podľa hlavného ekonóma Globsecu Vaňa narastá 02 - Modified: 2024-03-05 09:05:15 - Feat.: - Title: Čelili kritike Fica či Danka. Bratislava príde o veľké mená, Globsec sa bude tento rok konať v Prahe 03 - Modified: 2023-12-19 08:51:32 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Podpora pre Globsec? Úvahy vlády sú absurdné 04 - Modified: 2023-12-13 15:03:25 - Feat.: - Title: Koalícia sa chystá zobrať peniaze Globsecu. Je nehorázna drzosť, že ho musíme chrániť, povedal Danko 05 - Modified: 2023-12-14 07:56:52 - Feat.: - Title: Fico sa v parlamente dostal do sporu so Šimečkom: Sranda končí, páchate ekonomickú vlastizradu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:45