StoryEditor

Sulík predstavil nové výzvy. Prezradil hlavné priority svojho rezortu

08.04.2021, 09:50
Autor:
redredTASRTASR
Medzi hlavné priority ministerstva hospodárstva patria Národná vodíková stratégia či svetová výstava EXPO v Dubaji.

Minister hospodárstva Richard Sulík predstavil dvanásť priorít rezortu pre tento rok. Medzi hlavné priority budú patriť Národná vodíková stratégia, svetová výstava EXPO v Dubaji, Kúpele Sliač či reforma ekonomickej diplomacie.

"Dozrela doba k tomu, aby sme sa mohli začať venovať našim prioritám. Na tento rok ich máme dvanásť," povedal Sulík.

Národná vodíková stratégia či EXPO v Dubaji

Národná vodíková stratégia je už podľa ministra v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Ešte tento mesiac by mala byť predložená na vládu. Potom bude nasledovať akčný plán a po ňom už konkrétne kroky, ako napríklad výstavba čerpacích staníc," vysvetlil Sulík.

K výstave EXPO k Dubaji minister uviedol, že hlavnou úlohou jeho rezortu bude také zastupovanie Slovenska, ktoré bude na úrovni.

"Chceme dobre reprezentovať Slovensko. Chceme ukázať, čoho všetkého sme schopní a čo všetko sa na Slovensku vyrába. V tejto súvislosti by som chcel pripomenúť, že Slovensko je jednou z najviac zpriemyselnených krajín na svete," skonštatoval.

Chátrajúce kúpele Sliač

Ďalšou prioritou rezortu sú kúpele Sliač. Podľa ministra roky chátrajú. "Tomuto chceme teraz spraviť koniec a ešte tento rok chceme vyhlásiť medzinárodnú
súťaž na výber architektov, naštartovať samotný projekt a realizáciu komplexnej rekonštrukcie kúpeľov Sliač. Celé to bude financované z eurofondov," vysvetlil.

Sulík medzi priority vybral aj reformu ekonomickej diplomacie, čo ocenila aj Rada slovenských exportérov. Ekonomická diplomacia a celkovo výkon zahraničnej politiky v ekonomickej oblasti je podľa rady dlhodobo podvyživený nielen finančne, ale aj personálne. Uviedol to predseda rady Lukáš Parízek.

"Rada slovenských exportérov ponúka pomocnú ruku Ministerstvu hospodárstva SR pri príprave a realizácii potrebných opatrení pre rozvoj ekonomickej diplomacie. K dispozícii je nielen naša členská báza, ale aj medzinárodní partneri a expertíza našich poradcov, z ktorých dvaja sú bývalí ministri hospodárstva," uviedol Parízek.

Ekonomická diplomacia

Za posledných desať rokov sa podľa neho počet ekonomických diplomatov znížil z takmer 50 na menej ako 40 a je treba tento negatívny trend zvrátiť.
Ministerstvo chce podľa Sulíka najmä nastaviť spoločné pravidlá, ciele a kľúčové indikátory pre všetkých ekonomických diplomatov.

"To znamená rôzne ukazovatele, podľa ktorých budeme vedieť aj vyhodnotiť, či tí ekonomickí diplomati boli úspešní, alebo či chodili iba po recepciách vyjedať chlebíčky," povedal Sulík.

Zmena by podľa neho mala nastať aj v rozmiestnení ekonomických diplomatov, keď sa ekonomické zastúpenie Slovenska nemusí nutne prekrývať s diplomatickým. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:48