Michala Meška vyhlásili v stredu za aktuálneho slovenského EY Podnikateľa roka. Galavečerom, ktorý sa konal v online priestore, sprevádzali moderátorka Adela Vinczeová a vedúci partner EY na Slovensku Marián Bíž.SNÍMKA: EY
StoryEditor

Korona posilní online predaj kníh

09.04.2021, 00:00
Pandémia o niekoľko rokov urýchli zmeny, ktoré sme v biznise naplánovali, tvrdí pre HN Michal Meško, šéf kníhkupectva Martinus a aktuálny slovenský EY Podnikateľ roka.

Minulý rok ste uviedli, že každý týždeň zatvorených predajní by vás stál 50-tisíc eur. Naplnili sa tieto čierne scenáre?
Našťastie nie. Bol to len náš odhad, keď ešte neboli známe žiadne dotačné podpory a takisto sme nemali otvorené výdajné okienka. Samozrejme, samotné zatvorenie kamenných obchodov nás stálo veľké peniaze. Časť predaja sa však presunula do online priestoru. Počas aktuálnej vlny pandémie fungujú už od januára tohto roka výdajné okienka. Ľudia si tak môžu rezervovať tovar vopred cez internet a potom si ho vyzdvihnúť. Aj vďaka tomu nebol dosah na náš biznis ani zďaleka taký výrazný a nezaznamenali sme takú stratu, ako hovoril spomínaný odhad.

Vykrývajú výdajné okienka aspoň časť obratu z kamenných obchodov?
Je to neporovnateľne menší obrat oproti tomu, čo by sa v kníhkupectve v týchto dňoch bežne dialo. Stále ide o veľmi nízke číslo, hoci už je dvojciferné. Dokážeme tam dosiahnuť 10 až 20 percent toho, čo by sme urobili za normálnych okolností. Je to výrazne obmedzené z hľadiska ľudských kapacít aj všetkých ostatných faktorov.


Očakávate v dôsledku pandémie celkovo straty?
Ak mám hovoriť globálne za firmu Martinus ako takú, korona nám pravdepodobne neprinesie stratu. Za minulý rok sme z hľadiska obratu dokonca o niečo narástli. Čo sa týka zisku, minulý rok ešte nemáme ukončený, takže presne vám to zatiaľ neviem povedať. Zavretý síce už je, ale nemáme spravené účtovné obdobie do 31. marca. Účtovné závierky ešte nie sú hotové. Avšak vyzerá to tak, že ani z hľadiska zisku by to celkovo nemal byť pre našu skupinu horší rok. Do istej miery to vyrovnal online, ktorý mám...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:52