StoryEditor

"Vláda si o nás utiera nohy ako do rohožky." Ako vnímajú ľudia v gastre opatrenia vlády?

13.04.2021, 00:00
Krajina sa začína vracať do normálu, ich sa to však zatiaľ netýka.

Z čiernej sa stane bordová. K návratu do normálu sa však nepridajú reštaurácie, kafetérie ani bary. HN sa pýtali podnikateľov z gastropriemyslu, ako fungujú 13 mesiacov v pandémii a aj na to, ako vnímajú opatrenia vlády.

Dunajský pivovar, Milan Halgaš

Od polovice októbra si o nás vláda utiera nohy ako do rohožky. Dáva nám iba dve istoty – ak príde ďalšia vlna korony, zatvoria nás ako prvých. Druhá vec, ktorou si môžeme byť vďaka nej istí, je, že nás otvoria ako posledných.

Fungovali sme na terasách, nakúpili sme plynové ohrievače, stany, zatvorili nás. Zbytočne sme vynaložili stovky tisíc eur. Straty na ziskoch máme viac ako 350-tisíc eur. Na porovnanie, pomoc, ktorú čerpáme, je v desiatkach tisíc eur.

Navyše je absolútne nedostatočná, až úbohá. Potrebujeme dlhodobejšiu schému, aby sme si našli čas na zotavenie a plánovanie aspoň pol roka dopredu. Pomohlo by napríklad zníženie DPH aspoň na úroveň 10 percent.

Teraz aspoň pre ten pocit, že sme ešte tu a neskončili sme, robíme rozvoz a otvorili sme stánok. To všetko však stačí len na pokrytie výplat.

Aj keď je situácia vážna, pravidlá sú nastavené a ja by som ich porušovaním znegoval to, v čo úprimne verím. Už by neostalo nič, iba anarchia. Preto sa nezúčastním na prípadnom otváraní prevádzok navzdory zákazu. Choroba je problém a netreba ho zľahčovať. Na druhej strane však treba myslieť aj na zvyšok krajiny a jej potreby. Súčasný stav je tragický.

Postupné otváranie našich prevádzok už nič nevyrieši vzhľadom na aktuálne vrtochy počasia. Čiže ak otvoriť, tak naplno. Ešte si však počkáme. Verím, že tí, ktorí sme vydržali doteraz, vydržíme až do konca. Avšak cítime obrovskú krivdu.

Ranč u Bobiho, Andrej Kasas

Už šesť mesiacov nie je možné čerpať pomoc od ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:27