Igor MatovičTASR/J. Novák
StoryEditor

Finančná správa smeruje do 21. storočia. Spustila systém, ktorý výrazne pomôže podnikateľom

15.04.2021, 13:55
Autor:
TASRTASRklkl
Systém saldokonto podnikateľom jednoducho ukáže, či majú vyrovnané všetky pohľadávky voči daniarom.

Finančná správa spúšťa nový systém nazvaný saldokonto. Na brífingu o tom informoval nový prezident Finančnej správy Jiří Žežulka.

"Dnešným dňom FS spláca dlh voči verejnosti, ktorá už niekoľko rokov oprávnene volá po tom, aby mohla elektronicky pristupovať do osobného účtu daňovníka a kontrolovať stav svojich záväzkov a pohľadávok voči finančnej správe," povedal Žežulka, podľa ktorého sa FS pripravuje aj na obojsmernú komunikáciu s klientmi a chystá aj ďalšie vylepšenia svojho portálu.

Od systému očakávajú výrazné zjednodušenie života pre podnikateľov. V praxi by malo mať už dnes 750-tisíc daňovníkov jednoduchý prehľad o tom, či má dlžoby na daniach, prípadne nevyplatené preplatky.

Podľa šéfa daniarov ide o prvý krok k tomu, aby sme sa priblížili do 21. storočia. "Podnikatelia vitajte v 21. storočí," zhodnotil minister financií Igor Matovič.

Systém mu jednoducho ukáže, či má so štátom vyrovnané všetky platby. Žežulka vysvetlil, že informácie budú natekať do systému automaticky s tým, že sa aktualizujú vždy nasledujúci deň popoludní.

V súčasnosti sa do systému postupne dostávajú všetky informácie daňovníkov. Tí, ktorí už podali tento rok daňové priznania, by mali mať všetky údaje v systéme najneskôr do konca mája tohto roka. 

Funkciu ocenil aj minister financií Igor Matovič, podľa ktorého bude platenie daní teraz jednoduchšie. 

Žežulka však priznal, že v systéme chýba ďalšia funkcionalita, aby bol systém ešte jednoduchší. Tie sa budú postupne implementovať. Verí, že to stihnú do konca roku. 

K príslušnej dani sa zobrazujú údaje o celkovej sume, vyrubenej a uhradenej čiastke, neuhradenej sume pred a po splatnosti.

V prípade dane z príjmov alebo dane z motorových vozidiel sú vyčíslené predpísané a uhradené preddavky. Okrem toho si daňové subjekty môžu prezerať aj obraty za vybratú daň a skontrolovať si, či ju platia v správnej výške a načas.

FS bude uhradené predpisy zobrazovať s históriou jedného roka, predpisy uhradené po lehote splatnosti jeden rok po dátume poslednej úhrady, preddavky s históriou dvoch rokov.

Prístup do osobného účtu daňovníka bude môcť mať aj štatutárny zástupca a zástupca s generálnou mocou alebo používatelia s obmedzeným prístupom k službám portálu finančnej správy, ak majú vyznačené oprávnenie Osobný účet – prístup k údajom.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:36