StoryEditor

Štát spravil pri obrej šesťmiliardovej investícii zásadnú chybu. Podľa experta zabudol na jednu právnu kľučku

22.04.2021, 00:00
Enel v Mochovciach nebol skúseným staviteľom, no bol výrazne skúsenejší v ekonomickej a právnej službe, hovorí analytik Andrej Hanzel.

Spustenie tretieho bloku Mochoviec je najočakávanejšou udalosťou energetiky v tomto roku. Veríte, že sa to udeje?

Blok 3. bude určite dokončený. Samotní dodávatelia by ho dokončili aj keby Slovenské elektrárne nejako zaváhali, pretože takzvaný success fee sa vypláca až po uvedení bloku do prevádzky a každý dodávateľ ho chce mať vyplatený.

Situácia je taká, že blok je pripravený na zavážanie paliva, to znamená, že keď sa palivo začne zavážať, blok sa dostane do prevádzky a cesta späť už je nemožná. Aj preto sa teraz odporcovia jadra snažia tomu zabrániť ako sa len dá, pretože je to ich posledná šanca.

Podľa mojich informácií je už pripravené rozhodnutie Úradu jadrového dozoru o zavážaní paliva, ale to podlieha všetkým verejným kritikom a ich pripomienkam. Neviem však odhadnúť ako dlho bude trvať boj s týmito odporcami.

Ako som povedal, toto je posledný krok, ktorý môžu urobiť. Neverím ale, že budú úspešní, nemajú reálne argumenty. Proti nim sa ťažko bojuje, ale prípadné súdne konanie nemôže dopadnúť v neprospech Slovenských elektrární. Spomalenie o pol roka môže nastať, ale predpokladám, že dlhšie nebude.

Jedným z argumentov rakúskych aktivistov je bezpečnosť stavby, ktorú spochybňovali aj rôzni politici. Veríte, že tretí blok je bezpečný?

V elektrárňach robia kvalifikovaní, dobre vzdelaní pracovníci, vybavení veľmi dobrou prístrojovou technikou. Pri elektrárňach bývajú ich rodiny, ich manželky a deti. To je najväčšia záruka toho, že elektráreň je v poriadku. Ľudia, ktorí kontrolujú zvary a materiály, sú pracovníci s medzinárodnými certifikátmi. A certifikačné skúšky vyžadujú veľmi dobré znalosti.

Nakoniec, naši ľudia boli merať zvary v Dukovanoch a zistili tam chyby. Slovenské elektrárne navyše vynakladajú veľké prostriedky na vzdelanie pracovníkov, špeciálne v jadrovej energetike. Ale ten hlavný dôvod je, že nikto nechce robiť v elektrárni, kde by hrozila havária. Druhá vec je, že Úrad jadrového dozoru je organizácia, ktorá je štátom ustanovená na to, aby kontrolovala a garantovala jadrovú a radiačnú bezpečnosť, je etablovaná od roku 1992 a vie to robiť.

Má vzdelaných ľudí, príslušné kontroly zo všelijakých sesters...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Jadro je slepá ulica energetiky (komentár) 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Vreckové jadrové reaktory tie veľké nenahradia. Skôr uhoľné elektrárne a teplárne 03 - Modified: 2024-03-21 13:26:39 - Feat.: - Title: 36 štátov sa v Bruseli zaviazalo podporiť financovanie jadrovej energie 04 - Modified: 2024-02-12 13:15:34 - Feat.: - Title: Príprava výstavby jadrovej elektrárne v Poľsku sa môže oneskoriť, termín uvedenia do prevádzky však ostáva 05 - Modified: 2024-01-11 16:01:22 - Feat.: - Title: Británia chce v horizonte 25 rokov postaviť celú novú flotilu jadrových reaktorov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:49