StoryEditor

Existuje jedna úzka kasta farmárov. Lovci a zberači sa zamerali na dotácie, tvrdí zástupca chovateľov

22.04.2021, 19:24
Upratať na Pôdohospodárskej platobnej agentúre je nevyhnutné, a to od najvyšších poschodí až po suterén, hovorí v rozhovore pre HN agroinžinier Zväzu chovateľov mäsového dobytka Peter Polák.

Agrorezort prednedávnom „oslávil“ prvý rok v úrade. Ako hodnotíte pôsobenie nového vedenia?
Minister lesník bol šok. Áno, lesy tiež patria do nášho rezortu, ale poľnohospodárstvo je komplexnejšie a má špecifickú agendu. Prístup ministerstva by nemal byť diskriminačný ani v pozitívnom, ani v negatívnom zmysle slova pre žiadny zo spôsobov hospodárenia na pôde. Rezort by mal pristupovať k všetkým farmárom rovnako. Nepáči sa mi preto snaha „potrestať“ všetkých poľnohospodárov a siahnuť im na podpory cez redistributívnu platbu. Chvalabohu, sčasti sa to v tomto roku podarilo obmedziť. 

Pán minister si v podstate nabral „na rohy“ priveľkú záťaž. Od neho ako lesníka sa ani neočakávalo, že širokej agroproblematike bude rozumieť. Mal si však zvoliť lepšiu štruktúru poradcov už spočiatku. Lesník si do zboru poradcov z 19 členov zvolil polovicu lesníkov alebo aktivistov v životnom prostredí, troch poľovníkov, štyroch včelárov, jedného lobistu a len štyroch poľnohospodárov. No aj tí mu po polroku zutekali.

Ako vnímate veľké upratovanie v rámci PPA, ktoré rezort prezentuje ako svoj úspech?

Upratať na Pôdohospodárskej platobnej agentúre je nevyhnutné, a to od najvyšších poschodí až po suterén. Netvrdím, že všetci zamestnanci sú skorumpovaní, ale dá sa predpokladať, že zamestnanci na všetkých úrovniach, chtiac-nechtiac, boli do korupčnej schémy viac či menej zainteresovaní. Systém bol nastavený tak, aby vytváral korupčné prostredie. Ja osobne si myslím, že v prípade Dobytkár bude dôkazová núdza. Myslím si tiež, že hlavou tej korupčnej schémy bol človek, ktorý bol detailne oboznámený s procesmi rozhodovania a prideľovania podpôr. Keď niekto systém vytvoril, dokáže ho zneužiť. Existoval iba jeden „Mister Twenty“, alebo niekoľko takých? Korupčný systém pracoval tak dokonale, že ku koncu dokázali vypáliť aj priame platby. Problematickým sa zdá nájdenie vhodných, čistých a odborne pripravených ľudí. To nie je jednoduchá úloha. Verím, že sa to podarí.

Pozrime sa teraz na peňažnú stránku. Čo si myslíte o ohlásenom financovaní sektora?
Kto trošku vidí do procesov prideľovania peňazí zo zdrojov EÚ alebo z domáceho rozpočtu v rámci agrorezortu, ten vie, že súčasná vláda nemala veľký priestor na zmenu smerovania či zvýšenia podpory. Schémy, ktorými sú prideľované príspevky, boli nastavované ešte v rokoch 2012 a 2013, a to za ministra Jahnátka. Takže pravidlá boli dané. Ak sa súčasnému vedeniu podarí nájsť zdroje a spôsob vyplatenia vyšších dotácií, my to s vďakou prijmeme, lebo sa na nás v minulosti cielene zabúdalo. Tento štát bol nastavený na podporu mlieka, a nie na dojčiace kravy. Ohlásená pomoc by mohla byť prvým krokom k akejsi štandardizácii či priblíženiu sa k úrovni pomoci aspoň štátov V4. No ja by som to povedal takto: keď uvidím na účte, vtedy uverím.

Nezlyhal rezort v rámci plánu obnovy? Poľnohospodári z neho nedostanú ani euro...
To nie je zlyhanie len nášho rezortu, ale vlády ako celku. Dokonca nielen tejto vlády, ale aj tých predošlých. Sú spoluzodpovedné za vytvorenie negatívneho obrazu poľnohospodárstva. Svojou neochotou podporiť sektor aj z nášho štátneho rozpočtu vytvorili stav hlbokého podfinancovania a nízkej konkurencieschopnosti na vnútornom európskom trhu. Vytvorili obraz sektora, ktorý akoby nedokázalo produkovať bez neustáleho dožadovania sa dotácií. A vylúčenie odvetvia z plánu obnovy a stability je vlastne vyjadrením toho negatívneho obrazu, ktorému podľahli členovia tejto vlády.

Čo vás na tejto situácii najviac frustruje?
Veľmi ma zaráža a mrzí argument, využívaný aj v tejto situácii: „Čo chcú tí poľnohospodári, majú predsa dotácie zo spoločnej poľnohospodárskej politiky.“ To je kolosálne nepochopenie systému. Túto konkrétnu pomoc majú predsa všetci poľnohospodári v EÚ, nie rovnakú, ale majú. Rozdiel je práve v tom, či a do akej miery sú tí druhí podporení. A výsledkom tohto nepochopenia je 40-percentná sebestačnosť! Európska komisia nie je náchylná schváliť schémy pomoci na zvyšovanie produkcie. Potravín v Európe je dosť. Chce však podporiť kvalitu život...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 02 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 03 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 05 - Modified: 2024-04-03 11:59:11 - Feat.: - Title: Opozícia bude pre omeškanie priamych platieb žiadať poslanecký prieskum v Pôdohospodárskej platobnej agentúre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:24