StoryEditor

Mäsiari chcú zvýšiť ceny. Svoj podiel si pýtajú aj morom sužovaní chovatelia

23.04.2021, 12:00
Od mája si v obchodoch priplatíme za bravčové. Zdražovanie avizovali spracovatelia, pričom majitelia stád upozorňujú na stále nízku rentabilitu.

Ešte pred rokom boli chovatelia svíň ako v raji. Ceny mäsa sa pohybovali na historických maximách. V marci vlaňajška presiahli dve eurá za kilo, čo zodpovedalo takmer 50-percentnému medziročnému nárastu.

Za týmto extrémnym zdražovaním stál africký mor ošípaných – ten vyčíňal hlavne v Číne.

Prišla o obrovskú časť stád a musela zháňať zvieratá po celom svete. Tým vytlačila hodnoty na spomínané rekordy.

Situácia sa však otočila. Pandémia zatvorila HoReCa segment, školy a vznikol v Európe prebytok mäsa. V dôsle...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-03-01 12:47:57 - Feat.: - Title: KVÍZ Rezeň nadovšetko! Otestujte sa, či viete viac ako len, že je v trojobale 03 - Modified: 2024-02-16 09:02:19 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo vypestovať naozaj prapodivné jedlo. Nechali vyrásť skutočné mäso v zrnkách ryže 04 - Modified: 2024-02-02 10:21:03 - Feat.: - Title: Svetové ceny potravín klesli na takmer trojročné minimum, nižšie sú najmä ceny obilnín a mäsa 05 - Modified: 2024-01-24 14:48:43 - Feat.: - Title: Na túto hovädziu delikatesu sa čaká neuveriteľných 43 rokov. Malé rodinné mäsiarstvo však rozširovať neplánuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:24