StoryEditor

Náš neuralgický bod je na západe Slovenska. Štát v ňom má už vyše 800 miliónov

29.04.2021, 12:45
V Novákoch a vo Vojanoch prevádzka skončí, Slovenské elektrárne tam chcú postaviť solárne panely, hovorí riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Ján Karaba.

Schyľuje sa k spusteniu tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Aký to bude mať vplyv na obnoviteľné zdroje energie?
Mochovce boli jedným z udávaných dôvodov, prečo nebolo možné odblokovať stop-stav. Uvádzali sa ako niečo, čo je nutné doriešiť. Kvôli tomu vzniklo aj cezhraničné prepojenie s Maďarskom, tomu sa venovala aj minulá vláda ako priorite a nevenovala sa podpore obnoviteľných zdrojov.

To je dôvod, prečo sa aj my ako asociácia o Mochovce zaujímame. Nebrojíme proti jadrovej energetike, práve naopak, keď je zmysluplne postavená, je to nutná súčasť energetického mixu, aspoň teda v našich podmienkach. Bez toho totiž nemôžu fungovať ani zelené zdroje, pretože vždy musí existovať konvenčný zdroj, ktorý zabezpečuje základné pásmo. Myslím si však, že to, ako prebieha dostavba tretieho a štvrtého bloku Mochoviec, je veľkou hanbou pre Slovensko a ešte väčšia hanba pre taliansky Enel.

Prečo?

To ako sme si s tým poradili. Aspoň sa teraz v plnej nahote ukazuje, že jadrové zdroje sú strašne drahé. Drahá je stavba, ale z toho vyplýva aj celková nákladovosť zdrojov. Keď si pozrieme globálne porovnanie nákladov na výrobu elektrickej energie, pri jadre sa všetky relevantné medzinárodné prieskumy pohybujú nad sto eur za megawatthodinu, pričom pre fotovoltiku a veternú energiu je to na priemernej úrovni asi 50 eur za megawatthodinu.

Hovoríte teda, že výroba elektriny je lacnejšia pri obnoviteľných zdrojoch ako pri jadre?

Metodológia výpočtu nákladovosti nie je o tom, že ide iba o prevádzku a náklady výstavby vás nezaujímajú. Pri porovnávaní nákladovosti výroby ide o to, že si zoberiete kompletne všetky náklady, ktoré súvisia s výstavbou, prevádzkou a aj demontážou zdroja. Toto všetko hovorí jasne v prospech obnoviteľných zdrojov z ekonomického hľadiska. Naopak, jadrové elektrárne sa v súčasnosti stále len predražujú. V Únii sú tieto projekty najdrahšími štátnymi projektmi.

Prečo sa predražujú?

Kvôli bezpečnosti. A faktorom sú aj dodávatelia, ktorých je na svete veľmi málo, možno štyria, piati, ktorí vôbec vedia jadrové elektrárne postaviť. Napríklad vo Fínsku kvôli tomu ešte stále jadrovú elektráreň nedostavali, no náklady sa im už vyšplhali na takmer deväť miliárd eur. Na Slovensku sme sa zatiaľ dostali na 6,2 m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 08:53:21 - Feat.: - Title: Nabíjanie elektromobilov a fotovoltika 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Mnohí majitelia domov pri inštalácii fotovoltiky bezpečnosť neriešia: Ako minimalizovať riziká? 03 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 04 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 05 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:49