Francúzska automobilka plánuje v Trnave začať výrobu „zelených“ áut v roku 2019.Peter Mayer
StoryEditor

Objem zahraničného obchodu Slovenska v marci prekonal rekord, ťahúňom boli automobilky

07.05.2021, 09:58
Autor:
ČTKČTK
V treťom tohtoročnom mesiaci hodnota celkového vývozu tovarov zo Slovenska dosiahla 8,2 miliardy eur.

Objem zahraničného obchodu Slovenska tento rok v marci vystúpil na rekord, maximá dosiahol vývoz aj dovoz tovaru.

Rekordné hodnoty obchodnej bilancie najviac ovplyvnil hnací motor ekonomiky, ktorým je automobilový priemysel. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

V treťom tohtoročnom mesiaci hodnota celkového vývozu tovarov zo Slovenska dosiahla 8,2 miliardy eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška predstavuje nárast o 38,7 percenta.

Dovoz sa zvýšil o pätinu na 7,63 miliardy eur. Obchodná bilancia skončila v prebytku, zatiaľ čo pred rokom bol dovoz vyšší ako vývoz.

"Za rekordnými výsledkami je pravdepodobne súčasný zvýšený dopyt vo svete po autách a vysoké medziročné zmeny sú čiastočne aj dôsledkom prerušenej výroby automobiliek v polovici marca minulého roka po vypuknutí pandémie koronavírusu," uviedol štatistický úrad.

Vlani v marci export strojov a prepravných zariadení na Slovensku medziročne klesol o 23 percent, v apríli sa potom prepadol až o polovicu.

Tento rok automobilkám komplikuje výrobu nedostatok čipov. Z tohto dôvodu predtým opakovane prerušila produkciu továreň skupiny Stellantis.

Do 14. mája predĺžil odstávku montáže SUV vozidiel bratislavský závod Volkswagen; produkcia SUV vrátane modelu Škoda Karoq je kľúčovou časťou výroby továrne.

Vozidlá na Slovensku montujú ešte automobilky Kia a Jaguar Land Rover.

Za celý prvý štvrťrok hodnota slovenského exportu medziročne vzrástla o 14,3 percenta, import sa zvýšil o 5,9 percenta. Prebytok obchodnej bilancie dosiahol 1,3 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:30