Jednou z hlavných vecí, ktoré ovplyvňujú sumu za povinné zmluvné poistenie, je vek vodiča - majiteľa. Platí, že čím mladší ste, tým zaplatíte viac. Je to kvôli tomu, že mladí vodiči sú rizikovou skupinou. Starší, skúsení dlhoroční vodiči tak zaplatia podstatne menej a to hlavne v prípade, že nemali za desiatky rokov žiadnu škodovú udalosť. Obísť toto kritérium sa dá jednoduchým napísaním poistky napríklad na dlhoročne skúseného rodiča, vďaka čomu mladý vodič bude môcť platiť za PZP menej.Pexels
StoryEditor

Ďalší dôsledok pandémie. Slováci si nechránia autá, poisťovne hlásia straty (veľký prehľad)

12.05.2021, 00:00
Pandémia zrazila na kolená predaje nových vozidiel a vyprázdnila naše cesty. Vlani tak výrazne klesol záujem o havarijné poistky. Tento rok sa už situácia mení.

Zrazená srna, kameň spod kolesa kamióna, či opití tínedžeri, ktorí vám odtrhnú spätné zrkadlo. Alebo len nepozornosť a náraz do auta na parkovisku.

Sú situácie, ktoré vám zo zákonnej poistky neuhradia, a preto sa Slováci často obracajú na poisťovne s havarijnými poistkami.

Pandémia však všetko zmenila. Menej kúpených áut ovplyvnilo aj počet nových poistiek.

Hlavným dôvodom nižšieho počtu nových zmlúv pri havarijnom poistení je jednoznačne pandémia a pokles nových áut kupovaných na lízing,“ uviedol finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik s tým, že havarijnú poistku má u nás asi každé tretie auto.

Rekordné prepady
Poisťovne, ktoré tieto služby ponúkajú, pre HN potvrdili pokles záujmu o nové zmluvy. V niektorých prípadoch až o polovicu. Ruka v ruke s tým zaregistrovali aj o tretinu menej škôd.

Nižší počet poistných udalostí ide rovnako na vrub pandémie. „Poisťovne sa vďaka tomu na pár mesiacov dostali do mierneho zisku. Je to prirodzene dočasný jav, ktorý sa návratom k pôvodnej intenzite premávky opäť utlmí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-21 10:23:10 - Feat.: - Title: Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov 02 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 03 - Modified: 2024-02-23 10:44:17 - Feat.: - Title: Nárast tržieb aj zisku. Poisťovňa Allianz má za sebou mimoriadne úspešný koniec roka 04 - Modified: 2024-02-21 14:06:28 - Feat.: - Title: Na prerozdeľovaciu vyhlášku rezortu zdravotníctva sa strhla kritika, najmä pre málo peňazí pre ambulancie 05 - Modified: 2024-02-06 11:49:17 - Feat.: - Title: Dolinková nevylučuje, že bude žiadať dofinancovanie zdravotníctva. Poisťovne preddavky dostali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:50