Richard SulíkTASR/J. Novák
StoryEditor

Sulík s Budajom rokovali v JAVYSE. Riešili aj spor o možnosť spaľovania rádioaktívnych odpadov

12.05.2021, 13:17
Autor:
TASRTASR
Slovensko v súčasnosti spaľuje okrem iného aj rádioaktívne materiály z Talianska. Sulík už vo februári ubezpečoval, že z nich na Slovensku nezostane nič a všetok rádioaktívny popol sa vyvezie naspäť do krajiny pôvodu.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v utorok navštívili jadrové zariadenia Jadrovej vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) v Jaslovských Bohuniciach.

Spor o spaľovanie odpadu

Prezreli si technológie spracovania a úpravy rádioaktívnych odpadov (RAO), spaľovňu RAO a Medzisklad vyhoretého jadrového paliva (MSVP). V stredu o tom informovala hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Rezorty sa začiatkom tohoto roka sporili o možnosť spaľovania rádioaktívnych odpadov privezených zo zahraničia. Podľa Sulíka je v tomto prípade lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.

Som rád, že minister životného prostredia navštívil JAVYS osobne a presvedčil sa, že rádioaktivita na pracoviskách je takmer nulová a že si bol prezrieť aj spaľovne rádioaktívnych odpadov, kde mal možnosť vidieť, že odpad, ktorý sa tam spracováva, má tiež takmer minimálnu aktivitu. Zároveň videl, že prevádzky sú prísne monitorované a bezpečné,“ uviedol Sulík.

Slovensko v súčasnosti spaľuje okrem iného aj rádioaktívne materiály z Talianska. Sulík už vo februári ubezpečoval, že z nich na Slovensku nezostane nič a všetok rádioaktívny popol sa vyvezie naspäť do krajiny pôvodu.

Žiadne nové zmluvy

Šéf rezortu hospodárstva sa vtedy dohodol s Budajom, že JAVYS po ukončení súčasne platnej zmluvy s talianskou spoločnosťou nebude nové zahraničné zmluvy na spaľovanie rádioaktívnych odpadov uzatvárať.

Generálny riaditeľ JAVYS Pavol Štuller ministrov na stretnutí informoval aj o rozvojových plánoch firmy a o skutočnostiach, že JAVYS je pod neustálym domácim aj medzinárodným dozorom.

V prípade Medzinárodnej atómovej agentúry (MAAE) musí byť dokonca spoločnosť pripravená umožniť vstup zahraničným inšpektorom a poskytnúť všetku vyžiadanú dokumentáciu do dvoch hodín od nahlásenia inšpekcie.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:16