TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nech si príde Matovič obhájiť navýšenie rozpočtu. Nenechám sa uháňať z večera do rána, kritizuje Sulík

14.05.2021, 13:23
Autor:
redredTASRTASR
Minister hospodárstva Richard Sulík má problém aj s tým, že nesúhlasí so všetkými položkami, ktoré v návrhu sú, Niektoré položky chce vyhodiť a niektoré doplniť.

Minister hospodárstva Richard Sulík kritizoval spôsob, akým sa predložil do parlamentu návrh na navýšenie rozpočtu o 3,3 miliardy. Namiesto pôvodne plánovaných 23,9 miliardy eur by tak mali dosiahnuť 27,3 miliardy eur. Sulík kritiku povedal v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

"Je neprijateľné, aby štátny rozpočet, čo je zákon roka, nepredložil v pléne minister financií. Nie, že on je v Amerike a my tu máme niečo schváliť z večera do rána," povedal Sulík. Matovičov rezort ho predložil na vládu a navrhol parlamentu prerokovať ho v skrátenom legislatívnom konaní. To sa šéfovi SaS nepozdáva.

​"Nech príde do Národnej rady to obhájiť.  Žiadame, aby parlament počul konkrétne a korektné vysvetlenia k jednotlivým položkám. Odmietame skrátené konanie v tejto veci, aby to nebolo z večera do rána. My odmietame tento nezodpovedný prístup k verejným financiám," pokračoval Sulík.

Šéf SaS chce, aby vláda podala do 28. mája návrh do parlamentu a na júnovej schôdzi sa môže rovno v druhom a treťom čítaní naraz o ňom hlasovať.

Sulík má problém aj s tým, že nesúhlasí so všetkými položkami, ktoré v návrhu sú, Niektoré položky chce vyhodiť a niektoré doplniť.

"Je tam napríklad suma niekoľko desiatok miliónov eur na odchodné policajtov, alebo je tam suma na zvýšené mzdové náklady NCZI, ale veď na to už raz rozpočty mali. Potom sú tam stámilionové veci na navýšenie sumy pre železnice. To nie sú veci, ktoré súvisia priamo s covidom. To máme hneď miliardu, nech sa páči," skonštatoval Sulík.

Upozornil, že nie sú to príklady, ktoré zásadne odmieta, ale chce ich mať vysvetlené. "A potom sa vieme k tomu vyjadriť, ale nenecháme sa tu uháňať z večera do rána,"

"Pri zostavovaní štátneho rozpočtu na rok 2021 sa vychádzalo z údajov a prognóz, ktoré zohľadňovali negatívne dôsledky pandémie COVID-19. V štátnom rozpočte na rok 2021 bola rozpočtovaná rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 v sume 1,04 miliardy eur. V dôsledku nepriaznivého vývoja situácie na Slovensku súvisiaceho s pandémiou sú však prostriedky tejto rezervy vyčerpané. Účelom návrhu zákona je preto zabezpečiť dofinancovanie opatrení zameraných na zmiernenie negatívnych následkov pandémie v roku 2021, ako aj ďalších výdavkov štátneho rozpočtu," zdôvodnil rezort financií.

Výdavky na zabezpečenie ďalších opatrení v celkovej sume 984,1 milióna eur majú najmä vytvoriť priestor na čerpanie prostriedkov v súvislosti s Plánom obnovy a odolnosti SR, zabezpečiť krytie zvýšených výdavkov na odvody do všeobecného rozpočtu EÚ či prostriedky na dofinancovanie železničných spoločností.

01 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 02 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 03 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:20