StoryEditor

Šéf PPA Jánoš: Vlastnými rukami som hádzal hnoj na schody, na ktoré sa teraz pozerám z tretieho poschodia

15.05.2021, 00:00
Generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jaroslav Jánoš hovorí, že na slovenskom vidieku chýbajú peniaze.

Stali ste sa šéfom PPA po tom, čo jeho bývalý šéf Juraj Kožuch je obvinený. Aký máte z toho pocit, sedieť na takejto „korupčnej“ stoličke?
V zásade si to ani neuvedomujem. Práve dnes boli na PPA európsky prokurátor JUDr. Juraj Novocký a poverená prokurátorka pre JUDr. Renáta Ontkovičová, s ktorými som rozprával asi hodinu. Hovoril som im, že som z partie poľnohospodárov, ktorá v minulosti poukazovala na podvody, ktoré sa diali na PPA a vôbec v rezorte pôdohospodárstva, a vlastnými rukami som hádzal hnoj na schody, na ktoré sa teraz pozerám z tretieho poschodia. Zdá sa to až neuveriteľné, ako sa veci môžu zmeniť. Verím, že len v prospech Slovenska.

Prečo váš predchodca Tibor Guniš, podľa Mičovského človek, ktorý spĺňal tie najvyššie nároky, tak promptne abdikoval?


K tomu by som sa veľmi nevyjadroval. Stretli sme sa s pánom Gunišom s tým, že už bol rozhodnutý, že odchádza, a ja som už bol ministrom delegovaný na post generálneho riaditeľa. No prečo tak urobil, prečo odišiel? Jednoducho uviedol, že má osobné problémy, ktorým nevedel čeliť, a post musel opustiť.

Ako je možné, že sa v PPA takto roky korumpovalo a nikto to neriešil? Hoci na to upozorňoval aj šéf Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík.
Všetko to bolo kryté politickým systémom. Post generálneho riaditeľa PPA bol síce dôležitý, ale šéfoval tomu niekto iný. Bol riadený politicky, či už stranou SNS, alebo Smer-SD, ktorého členmi boli aj chlapci z HLAS-SD páni Pellegrini či Pucci.

A ktorými ľuďmi?
Tak tie indície smerujú k špičkám. To znamená, že oni to všetko organizovali. Za SNS hovoríme o pánovi Kvietikovi a za Smer o pánovi Bödörovi. To je verejne známe.

Áno, ale títo ľudia nie sú straníci SNS či Smeru. Máte informáciu, že by za nimi stáli ľudia, medzi ktorými je stranícke prepojeni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 02 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 03 - Modified: 2024-04-03 11:59:11 - Feat.: - Title: Opozícia bude pre omeškanie priamych platieb žiadať poslanecký prieskum v Pôdohospodárskej platobnej agentúre 04 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-22 17:24:57 - Feat.: - Title: Priame platby budú poľnohospodárom vyplatené do konca júna, avizuje Takáč
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:27