Rastislav VeličHN Peter Mayer
StoryEditor

Advokát podáva insolvenčný návrh na Arcu Investments na Slovensku, pohľadávky chce vymáhať od NBS

18.05.2021, 14:13
Autor:
ČTKČTK
Väčšinový majiteľa skupiny Arca Rastislav Velič tvrdí, že centrum hlavných záujmov spoločnosti je v Česku, a preto tu má byť aj hlavné insolvenčné konanie.

Advokátska kancelária Langmeier & Co. podáva insolvenčný návrh na spoločnosť Arca Investments na Slovensku.

Reaguje tak aj na uznesenie Mestského súdu v Prahe, ktorým bolo vyhlásené miestne konkurzné konanie s Arcou v Česku.

Z neho vyplýva, že hlavné konanie by sa malo odohrávať na Slovensku. Kancelária, ktorá zastupuje desiatky nezabezpečených veriteľov Arca Investments či jej dcérskych firiem, to dnes oznámila ČTK.

"V Česku sa niektorí hráči v tejto kauze snažia zvrátiť uznesenia, že sa tu bude odohrávať len miestne konanie. Keďže však nevidím túto snahu ako príliš nádejnú a navyše dlhodobo tvrdím, že Arca Investments je naozaj ako slovenská spoločnosť miestne príslušná práve na slovenských súdoch, nebudeme už ďalej čakať. Spoločne s naším klientom, ktorý má pohľadávku práve za Arca Investments, podávame návrh na konkurzné konanie na Slovensku," komentovala kancelária svoje kroky.

"Stále si stojíme za tým, že dozorné orgány, predovšetkým na Slovensku, zanedbali v prípade Arca Investments dohľad nad finančným trhom. Národná banka Slovenska nechala na svojom trhu vyrásť obrovskú holdingovú spoločnosť, ktorá sa úplne zjavne správala ako banka, bez toho aby ju akokoľvek kontrolovala či regulovala," uviedol Jan Langmeier.

Langmeier & Co. chce vymáhať neuspokojené pohľadávky svojich klientov práve od Národnej banky Slovenska.

"O peniaze tu prišli tisíce veriteľov, pohľadávky môžu podľa hrubého odhadu dosahovať až 30 miliárd korún (1,17 miliárd eur). Predstava, že sa z insolvenčného konania podarí uspokojiť 80 alebo dokonca 100 percent pohľadávok, ako na trhu rozhlasujú niektoré subjekty, je z ríše snov. Sme presvedčení, že štát, alebo jeho inštitúcie, by mali prijať zodpovednosť," dodal Langmeier.

Mestský súd v Prahe začal miestne insolvenčné konanie s Arca Investments minulý utorok. Súd podľa veriteľov rozhodol, že hlavné konanie sa povedie na Slovensku, čo podľa nich nie je pre českých veriteľov výhodné.

Súd vyzval všetkých veriteľov, aby do dvoch mesiacov prihlásili svoje pohľadávky. Na 25. augusta stanovil schôdzu veriteľov a prieskumné pojednávanie pohľadávok. Rovnako tak sa bude voliť veriteľský výbor, dôležitý orgán pre ďalšie smerovanie procesu.

V Česku sa podľa väčšinového majiteľa skupiny Arca Rastislava Veliča koná podstatná časť aktivít spoločnosti a pochádza odtiaľto viac ako 80 percent jej veriteľov.

S ohľadom na to mieni, že centrum hlavných záujmov spoločnosti je v Česku, a preto tu má byť aj hlavné insolvenčné konanie. Naproti tomu bývalý spolumajiteľ Pavol Krúpa už skôr argumentoval tým, že centrum a sídlo firmy bolo od jej založenia na Slovensku a že na Slovensku je tiež hlavné centrum jej záujmov.

Arca Investments teraz pripravuje reorganizačný plán v spolupráci s poradcami Tarpan Partners a advokátskou kanceláriou Badokh. Záväzky skupiny činia 18,6 miliardy českých korún (729-tisíc eur). Z toho predstavujú záväzky zo zmeniek cez 15,5 miliardy českých korún, veritelia zo zmeniek v Česku 13 miliárd korún.

Veriteľov je 1889, z toho v Česku vyše 80 percent. Zaisteným veriteľom je len J & T Banka.

01 - Modified: 2023-07-25 15:30:17 - Feat.: - Title: Veritelia Arca Investments neschválili prepracovaný plán na reorganizáciu firmy 02 - Modified: 2023-07-25 12:07:22 - Feat.: - Title: Schôdza veriteľov skrachovanej spoločnosti Arca Investments sa začala neskôr, hlasovanie sprevádzajú problémy 03 - Modified: 2023-07-30 17:30:14 - Feat.: - Title: Namiesto mrakodrapu hrdzavý plot a cirkusanti. To sa však zmení, v Bratislave sa dražia lukratívne pozemky 04 - Modified: 2023-05-12 22:00:59 - Feat.: - Title: Firma napojená na dodávateľa pre luxusné autá zo Slovenska čelí návrhu na konkurz 05 - Modified: 2023-01-16 17:19:05 - Feat.: - Title: Slovenská strana rozhodla. Arcu do konkurzu zatiaľ neposiela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:00