StoryEditor

Peter Klima: Od garsónky do prvej ligy developerov

12.11.2007, 23:00
Dnes 30-ročný výkonný riaditeľ spoločnosti Sekyra Group SK Peter Klima.

Peter Klima je tridsaťročný vyštudovaný právnik, ktorý s investíciami do nehnuteľností začal ešte ako študent. Dnes je členom predstavenstva a výkonným riaditeľom spoločnosti Sekyra Group SK. Je ženatý a má jednu dcéru.

Klasický snaživý jednotkár
Peter Klima sa narodil v Bratislave. Ako jedináčik veľa času v detstve trávil s dospelými a definuje sa ako bežné dieťa, ktoré veľmi nevyčnievalo z priemeru. O svojich školských časoch hovorí: "Bol som klasický veľmi snaživý jednotkár." Presne si nepamätá, čím túžil byť ešte ako chlapec. Vie len, že ho zaujímali cudzie jazyky, odjakživa mal plnú hlavu nápadov a plánov a už od mladého veku vedel, že chce študovať právo. Právo nakoniec aj vyštudoval, hovorí plynule po anglicky a nemecky a svoje plány mení na skutočnosť.

Maximalista
Vysokoškolské časy mal Peter Klima pestré, v priebehu šiestich rokov si vyskúšal štúdium na troch univerzitách, na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, na Obchodnej fakulte Ekonomickej Univerzity v Bratislave a na Právnickej fakulte Univerzity vo Viedni. Po gymnáziu začal paralelne študovať právo a ekonómiu, rozhodol sa však pre právo, a preto po troch semestroch ekonómiu zanechal. "Prioritne som chcel študovať právo. Právnické vzdelanie je univerzálne, pričom vám dáva veľa možností uplatnenia, môžete byť sudcom, ale aj manažérom. Základy ekonómie sa mi však vždy zídu," vysvetľuje svoje rozhodnutie.
Aj napriek tomu, že si mladý vysokoškolák už raz vyskúšal, aké je to študovať dve vysoké školy naraz, rozhodol sa pre to opäť a počas svojho štúdia práva v Bratislave tri semestre strávil aj vo Viedni. "V Rakúsku je štúdium zamerané viac na prax. V rámci seminárov sa riešia konkrétne prípady, pričom sa používajú zákonníky, nie je to o memorovaní zákonov," takto porovnáva Peter Klima štúdium práva v Bratislave a vo Viedni.

Investície do nehnuteľností sa mi vždy zdali výhodné, hovorí Peter Klima. Snímka: Štefan Laktiš

Podnikateľ so skriptami v ruke
Popri štúdiu aktívny Peter získaval prax a skúsenosti prácou asistenta v americkej advokátskej kancelárii. "Bola to dôležitá skúsenosť. Keďže išlo o americkú firmu, uplatňovala sa tam aj klasická americká firemná kultúra, zameraná hlavne na výsledky," hovorí.
Neskôr počas vysokej školy začal získavať svoje prvé skúsenosti z podnikania v oblasti nehnuteľností, ako študent sa venoval menším projektom. "V podstate išlo o kúpu a následný prenájom bytov," hovorí. Za ten prvý mu ručili ešte rodičia. "Investície do nehnuteľností sa mi vždy zdali výhodné," hodnotí Peter Klima svoje rozhodnutie pre túto oblasť podnikania. Inšpiroval sa vo Viedni. "Tam je veľa súkromných investorov, ktorí investujú do celých nájomných domov a následne ich prenajímajú ako celok alebo aj byty samostatne. "V bratislavskom realitnom trhu som videl potenciál," vysvetľuje. "Moja cesta do sveta podnikania s nehnuteľnosťami sa začala kúpou, zrekonštruovaním a následným prenájmom jednej garsónky v Bratislave."

Kroky so sveta developerov
Po skončení právnickej fakulty sa Peter Klima zameral na úspešné absolvovanie advokátskych skúšok. Trojročnú povinnú prax ako advokátsky koncipient si odpracoval vo viacerých slovenských, ako aj v rakúskej advokátskej kancelárii. Od roku 2005 je zapísaný v zozname advokátov Slovenskej advokátskej komory.
Naďalej sa venoval podnikaniu s nehnuteľnosťami a postupne sa k bytom pridávali aj kancelárske priestory. Svojim projektom sa venoval od akvizície, cez rekonštrukciu až po samotný prenájom, pričom každý jeho ďalší projekt bol o niečo väčší. Jeho prirodzený záujem smeroval do sveta developerov. Podnikateľovi s nehnuteľnosťami neušlo, že Sekyra Group vypisuje konkurz, kde zrazu videl šancu premeniť svoje ambície na skutočnosť. Prihlásil sa a ako hovorí: "Mal som to šťastie, že som bol jeden z dvoch, ktorého spoločnosť prijala." Advokátsku prax načas zanechal, ale návrat nevylučuje. Teraz však ide cestou budovania projektov a úspešnej spoločnosti.

Práca, kde vidieť výsledky
Písal sa rok 2005 a Peter Klima sa stal zamestnancom Sekyra Group. Začínal ako akvizičný manažér, vyhľadával vhodné investičné príležitosti na trhu a venoval sa akvizíciám projektov. Po istom čase a niekoľkých úspešných projektoch získal mladý právnik dôveru a stal sa výkonným riaditeľom a členom predstavenstva. Postupne si vybudoval svoj tím a spoločnosti sa darí. Dnes riadi tridsať ľudí.
"Prirodzeným vývojom som prešiel do prvej ligy," konštatuje a opisuje svoj prechod z trhu nehnuteľností menšieho rozsahu do veľkej developerskej spoločnosti.
Na svojej práci sa Petrovi páči, že môže ľahko vidieť výsledky a že vytvára určitú pridanú hodnotu. "Keď sa niečo postaví, tá budova tu bude stáť najmenej 50 rokov a ľudia ju budú používať."
Niekedy sa však stane, že samotné stavebné práce alebo priebeh príprav projektov prerušia veci, ktoré nevie nijako ovplyvniť, a to ho dokáže nahnevať.
O sebe ako o šéfovi hovorí: "My sme zameraní skôr na výsledky. Každý si musí plniť svoje úlohy, aby sme spoločne dosiahli výsledok. Úspech firmy závisí od ľudí. Tí musia byť osobnosti, ktoré vedia pracovať samostatne, ako aj v tíme." Svoje pozitívum vidí vo svojej dôslednosti, vždy doťahuje veci do konca a zameriava sa na výsledok.

Závratná kariéra
Za dva roky vo firme sa Peter vyšplhal na miesto riaditeľa, na vrchol vybehol najrýchlejšie, ako sa len dalo. "Hlava sa mi z toho všetkého ešte nekrúti. Musíte byť v správnom čase na správnom mieste. Je potrebné usilovať sa a popritom mať trochu šťastia."
Aj napriek svojej rýchlej kariére si je vedomý, že úspech je veľmi relatívny pojem. "V tomto prípade ide skôr o úspech lokálneho charakteru. To, že ja som mladý a úspešný, je len taký prvý úspech. Naozaj úspešní ľudia sú tí, ktorí sú úspešní celosvetovo," hodnotí.
Vždy sa snaží o to, aby projekty boli realizované čo najefektívnejšie, pričom mu ide o najlepšie výsledky. Jeho cieľom je podieľať sa na väčších projektoch aj ako partner projektu, a nielen ako manažér. To však zatiaľ ostáva otázkou budúcnosti.

Voľný čas si treba nájsť
Mladý riaditeľ si snaží nájsť voľný čas, kde môže, prirodzene, cez pracovný týždeň ho je veľmi málo a niekedy má pracovné aj víkendy. "Snažím sa aj moju rodinu zapájať do života spoločnosti, s manželkou sa zúčastňujeme na firemných akciách a spoločne absolvujeme aj množstvo ďalších spoločenských aktivít," vysvetľuje, ako spája príjemné s užitočným. Vo svojej mladej rodine má veľkú podporu. Veľkú časť svojho voľného času trávi cestovaním so svojou rodinou.

Čo mám rád...
svoju rodinu
cestovanie
dobré jedlo

...a čo nie
zbytočne premárnený čas
skoré ranné vstávanie
sychravé počasie

Kto je Peter Klima
Peter Klima sa narodil v Bratislave. Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského. Má za sebou aj niekoľko semestrov na Právnickej fakulte Viedenskej univerzity a taktiež pár semestrov ekonómie. V súčasnosti pracuje ako výkonný riaditeľ spoločnosti Sekyra Group. Je ženatý, má jednu dcéru.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:53