StoryEditor

Burzová hodnota švédskeho Ericssonu sa prepadla o 20 miliárd USD

16.10.2007, 17:07
Autor:
TASRTASR
Švédsky výrobca telekomunikačných zariadení Ericsson šokoval akcionárov varovaním o možnom prepade svojho zisku, v dôsledku čoho sa jeho burzová hodnota znížila približne o 20 miliárd USD, v prepočte o 471,5 miliardy SKK. Akcie koncernu sa oslabili o rekordných takmer 30 %.

Najväčší svetový výrobca mobilných sietí dnes pripustil, že získal prekvapujúco málo kontraktov na obnovu a rozšírenie sietí. Z tohto dôvodu by mal jeho prevádzkový zisk v 3. kvartáli klesnúť viac ako o tretinu na približne 5,6 miliardy švédskych korún (SEK), v prepočte 20,6 miliardy SKK. Obrat firmy by mal vzrásť o 6 % na 43,5 miliardy SEK.
Varovanie prišlo podľa exportov úplne nečakane, keďže väčšina akcionárov počítala s nárastom zisku. Obchodníci na burze sa teraz obávajú, že správa sa dotkne aj obchodov konkurencie. Výrazne sa preto oslabili aj kurzy akcií fínskej Nokie a francúzsko-amerického Alcatel-Lucentu.
Okolo poludnia bola burzová hodnota akcie Ericssonu na úrovni 18,68 SEK, čo bolo o 29 % menej ako v pondelok večer, keď sa akcia firmy obchodovala ešte za 26,56 SEK. Burzová hodnota sa tak v priebehu niekoľkých hodín prepadla približne zo 67 miliárd USD na okolo 48 miliárd USD. Ericsson pôvodne plánoval zverejniť oficiálne hospodárske výsledky za uplynulý kvartál až koncom budúceho týždňa.
Podľa Thomasa Langera z nemeckej banky WestLB je za prepad zisku firmy zodpovedný neefektívny mix jednotlivých podnikateľských portfólií. Langer tiež vyslovil názor, že tieto problémy by mohli pretrvávať aj v budúcom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:43