StoryEditor

Nad Devínom chcú stavať elektráreň

19.09.2007, 00:00
Na kopci nad Devínom má vyrásť prečerpávacia vodná elektráreň -- najväčšia svojho druhu na Slovensku. Počíta s ňou nová Stratégia energetickej bezpečnosti Slovenska do roku 2030, ktorej základné princípy už predstavil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Elektráreň by mala pokrývať nedostatky energie v čase najvyššej spotreby. V bratislavskej mestskej časti Devín zatiaľ o pláne vlády nič nevedia.

Najväčšia prečerpávačka
Prečerpávacia elektráreň s pracovným názvom Devínsky lom, ktorá má slúžiť ako záložný zdroj využívaný hlavne v hodinách najvyššej spotreby, má podľa plánov vyrásť v lokalite súčasného lomu na ceste z Karlovej Vsi do Devína pri Dunaji. "Ide o veľmi zaujímavý projekt, prečerpávaciu elektráreň s predpokladaným výkonom 800 až 1 000 megawattov. Rátame s tým, že by mohla vyrásť niekedy v najbližších rokoch," povedal pre HN šéf sekcie energetiky na ministerstve hospodárstva Marián Naniaš.

Výstavbu by mal pravdepodobne financovať niektorý zahraničný investor. Zatiaľ nie je jasné, kto. "Odpovedať na túto otázku je zložité a predčasné. Máme však záujem o nazvime to zdvojené alebo znásobené investície. Počkáme si na ponuky a potom nastane fáza porovnávania a overovania výhodnosti. Ministerstvo hospodárstva chce, aby to fungovalo tak, že i tento projekt dostane taký investor, ktorý bude ponúkať riešenia a investičné plány aj v inej oblasti elektroenergetiky," povedal hovorca rezortu Branislav Zvara.

Konkurencia Enelu
Je isté, že investorom nebudú Slovenské elektrárne. Štát plánuje zvýšiť konkurenciu Enelu, ktorý je dnes dominantným producentom elektriny u nás. "Projekt nemáme v investičnom pláne," potvrdil hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva. Stavebníkom prečerpávačky sa tak môže stať niektorá z konkurenčných západoeurópskych energetických firiem. O výstavbu novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach už prejavil záujem nemecký E.ON a francúzsky Electricité de France. V odborných kruhoch sa rozpráva aj o českom ČEZ-e či ruských investoroch.

Podľa plánov má ísť o vôbec najväčšiu vodnú elektráreň svojho druhu na Slovensku. Jej výstavba však môže spôsobovať problémy. "Počujem o tom prvýkrát," reagovala na otázku HN devínska starostka Ľubica Kolková. Projekt takejto veľkosti v oblasti susediacej s chráneným územím Devínskej Kobyly sa nebude pozdávať ochranárom a zatiaľ o ňom nič nevie ani miestna samospráva.

Prečerpávacia elektráreň
Funguje ako záložný zdroj, ktorý vyrába elektrinu v hodinách špičkovej spotreby. Keď je elektrina lacná, využíva ju na pumpovanie vody z vodného zdroja do vyššie položenej nádrže. Potom, keď je elektrina žiadanejšia a drahšia, sa vrchná nádrž vypúšťa a spád vody roztáča turbíny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:59