TASR - Pavol Zachar
StoryEditor

"Plyn a ropa od nedemokratických štátov? Stále je to menej zlá alternatíva ako Rusko," tvrdí štátny tajomník Klus

26.03.2022, 13:49
Autor:
TASRTASR
Slovensko je absolútne závislé od ruského zemného plynu a ropy. Črtá sa však možnosť, že by krajina mohla zmeniť dodávateľa.

Slovensko by odovzdaním protiraketového systému S-300 Ukrajine bolo zatiahnuté do vojenského konfliktu.

V diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to uviedol predseda Zahraničného výboru Národnej rady Marián Kéry (Smer-SD) s tým, že to odmieta. Treba sa podľa neho v prvom rade momentálne pozerať na záujmy Slovenska.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus poznamenal, že práve tým, že Slovensko pomáha Ukrajine ako svojmu susedovi, háji aj svoje záujmy.

V prvom rade je bezpečnosť Slovenska 

Klus potvrdil, že systém S-300 by sa mohol poskytnúť Ukrajincom, ktorí ho vedia obsluhovať. Podmienkou však je, že by musela byť zabezpečená trvalá ochrana slovenského vzdušného priestoru.

"Nemyslím si, že by bol odchod systému S-300 otázkou dní," podotkol Klus. Kéry kritizoval, že na Slovensko prišli systémy Patriot, ktoré nevieme obsluhovať a sú pre nás len zapožičané.

​Ukrajina by sa žiadnych okolností nemala vzdať Krymu ani Donbasu, tvrdí Klus. "Bol by to taký silný precedens aj z hľadiska medzinárodného práva, že by to mohlo spôsobiť ďalšiu likvidáciu toho, na čo sme tu boli niekoľko desaťročí zvyknutí a čo nám garantovalo aj mier," zhodnotil Klus.

Dodal, že by sa krajiny mali rešpektovať v tých hraniciach, v ktorých sú.

Klus aj Kéry považujú za červenú čiaru na Ukrajine použitie chemických, biologických či jadrových zbraní zo strany Ruska. Vtedy by NATO mohlo zakročiť.

V hre je Saudská Arábia a Katar 

Svet má ešte množstvo nevyčerpateľných možností v rámci sankcií, ako môže Rusko ekonomicky zlikvidovať. Jednou z nich je aj odpojenie dodávok plynu a ropy z Ruska, povedal Klus.

"Sankcie sa vždy dávajú voči nejakému štátu, aby sme mu zmenili jeho rétoriku postoje, a ja nevidím, že by sa sankciami uvalenými na Ruskú federáciu zmenila mentalita, rozmýšľanie a konkrétne kroky Ruskej federácie," poukázal Kéry.

​Zároveň pripomenul, že Slovensko je absolútne závislé od ruského zemného plynu a ropy. Ak by sa krajina od toho odstrihla, bude to podľa neho nezodpovedné. Tieto suroviny by krajina mohla nakupovať napríklad z Kataru či Saudskej Arábie, ktoré sú podľa Kéryho nedemokratické krajiny.

"To je zaujímavé, že teraz nám to neprekáža a len sa chceme odstrihnúť od ruského plynu," skonštatoval.

Klus následne potvrdil, že sa o dovoze surovín rokuje s Katarom aj Saudskou Arábiou. "Nemusí sa nám páčiť, že rokujeme s krajinami, ktoré nie sú demokratické, ale stále sú to menej zlé alternatívy, ako byť úplne závislý od krajiny, ktorá vedie vojnu v susednej krajine," poznamenal Klus.

​Prezident USA Joe Biden podľa neho tiež ubezpečil EÚ, že Spojené štáty americké zvýšia produkciu ropy a plynu a krátkodobo pomôžu vykryť prípadné problémy s dodávkami.

Slovensku podľa Kéryho nehrozí, že by mohlo susediť s Ruskom. Podľa Klusa sa to, naopak, nedá vylúčiť a také riziko existuje. Štátny tajomník sa tiež v diskusii ohradil voči tvrdeniam Kéryho, že americký minister obrany na návšteve Slovenska dával politikom nejaké inštrukcie.

01 - Modified: 2022-03-23 20:25:19 - Feat.: 0 - Title: Odstaví Putin Európe plyn? Náhradu časť kontinentu má, Slovensko však nie (analýza) 02 - Modified: 2022-03-23 21:13:33 - Feat.: 0 - Title: Zemný plyn brzdí geopolitika, klíme však pomáha viac ako uhlie 03 - Modified: 2022-03-29 05:25:08 - Feat.: 0 - Title: Poľský veľvyslanec pre HN: Mierová misia na Ukrajine by mohla byť pod hlavičkou OSN 04 - Modified: 2022-03-24 18:19:02 - Feat.: 0 - Title: Špička energetiky v Paríži. USA nám pošlú každú molekulu plynu, počítame či to postačí, povedal pre HN Galek
01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 03 - Modified: 2024-01-27 23:04:20 - Feat.: - Title: Koniec ruského plynu na Slovensku? Surovina tu tiekla, aj keď zúrila studená vojna, hovorí pre HN expert 04 - Modified: 2023-12-19 20:12:35 - Feat.: - Title: Ruský Gazprom očakáva v tomto roku hlboký prepad prevádzkového zisku 05 - Modified: 2023-12-21 07:46:44 - Feat.: - Title: Mať doma svoju elektráreň je teraz terno. Solárne panely idú proti inflácii či vládnym balíčkom (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:07