StoryEditor

Eurom bude mena 321 miliónov ľudí

30.12.2007, 20:33
Ďalšími členmi menovej únie sa už zajtra o polnoci stanú Malta a Cyprus. Na rade sme my.

Počet krajín, v ktorých sa platí jednotnou európskou menou, sa už o pár hodín rozšíri z 13 na 15. Do eurozóny totiž prvého januára vstupujú dva malé stredomorské ostrovné štáty – Malta a Cyprus. Maltská líra a cyperská libra sa stanú minulosťou, v dôsledku čoho sa počet ľudí platiacich eurom ako oficiálnou domácou menou zvýši takmer o 1,2 milióna na vyše 320 miliónov. Náskok pred „tristomiliónovými“ Spojenými štátmi sa tak opäť mierne zvýši. Celkovo v Európskej únii žije takmer pol miliardy ľudí, eurom teda platí vyše polovice z nich.

Prvou krajinou, ktorá pôvodne dvanásťčlennú eurozónu rozšírila, bolo v tomto roku Slovinsko. Jeho príklad by ešte v tomto desaťročí malo nasledovať aj Slovensko, konkrétne v roku 2009. Potom sa už očakáva dlhšia prestávka, keďže ďalšie štáty uvažujú o eure v horizonte rokov 2011 až 2014.

Problémy sa nečakajú
Prechod na euro by sa mal u nových členov eurozóny uskutočniť bez výraznejších komplikácií. „Finálne prípravy prebiehajú dobre a banky, obchodníci a zákazníci vyzerajú byť pripravení na zmenu,“ cituje agentúra Reuters vyjadrenie exekutívy Európskej únie.

Na rozdiel od Slovákov a väčšiny európskych krajín, Malťania a Cyperčania nebudú mať po zmene v peňaženkách menej peňazí, ale naopak. Jedna cyperská libra totiž zodpovedá hodnote 1,71 eura a jedna maltská líra sume 2,33 eura. Obe krajiny teda patrili medzi štáty s najsilnejšou menou, maltská líra je dokonca druhá najsilnejšia na svete. Napriek tomu je pre ne prechod na spoločnú menu výhodný, keďže ide o malé ekonomiky výrazne závislé od zahraničného obchodu. Spoločná mena by im mala pomôcť napríklad pri nákupe energií, pozitívnu úlohu by mala zohrať aj v oblasti turistického ruchu.

Od 1. januára bude možný výber peňazí z bánk i bankomatov len v eurách, platiť starou menou sa bude dať ešte do konca januára. Duálne oceňovanie sa na Cypre skončí 30. septembra, na Malte už 30. júna. Ako ukázal prieskum verejnej mienky Eurobarometer, zverejnený v novembri, 74 percent Cyperčanov a 65 percent Malťanov sa obáva, že zavedenie eura povedie v ich krajine k zvýšeniu cien.

Povinné euro
Napriek týmto číslam sa najmä Malta zvykne radiť medzi tie optimistickejšie štáty najmä v porovnaní s Pobaltím. Tamojší obyvatelia totiž očakávajú vyššie zdražovanie ako ľudia v Stredomorí. Podobné obavy však na odmietnutie eura nemôžu mať vplyv. Pre nové členské štáty únie, medzi ktoré patrí Cyprus aj Malta, je totiž euro povinné. To platí aj pre Slovensko. Štát síce má vplyv na čas, kedy spoločnú európsku menu prijme, nemôže ju však úplne odmietnuť. Výnimku na priatie eura majú iba dva štáty pôvodnej EÚ: Veľká Británia a Dánsko. Švédsko, v ktorom euro stále neplatí, takúto výnimku nedostalo a na spoločnú menu bude musieť prejsť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:29