StoryEditor

Primátor Banskej Štiavnice Pavol Balžanka odporúča

23.07.2008, 00:00

Kalvária
Banskoštiavnická kalvária je komplex kostolov a kaplniek na niekdajšom Ostrom vrchu. Pôvodne tu stála protiturecká strážna veža -- vartovka. Komplex pozostáva zo štyroch častí -- z troch úvodných kaplniek, piatich väčších stavieb a kríža. Základný kameň bol slávnostne požehnaný na sviatok Povýšenia sv. Kríža 14. septembra 1744. Prvou stavbou bol "Horný kostol". Celý projekt vymyslel a realizoval kňaz Spoločnosti Ježišovej František Pergera. Skôr, ako sa práce dokončili, už sa začali púte na kalváriu. V súčasnosti je kalvária v zlom stave. Schátraný objekt chce mesto zrekonštruovať. Plánuje vytvoriť z kalvárie hlavný pútač Banskej Štiavnice.

Salamander -- oslavy Dňa baníkov
Každý rok začiatkom septembra oslavujú v Banskej Štiavnici Deň baníkov. Jeho vyvrcholením je svojrázny sprievod -- Salamander. Pôvodne to bolo vážne a slávnostné podujatie poslucháčov banskoštiavnickej akadémie pri zvlášť významných príležitostiach, ako bolo prvé fáranie, šachtág -- rituál prijímania do baníckeho stavu, pohreb profesora alebo študenta tejto školy, lúčenie sa valetantov -- absolventov akadémie s Banskou Štiavnicou a podobne. Salamandrový sprievod sa vždy konal -- a tak je to dodnes -- po zotmení. Jeho hlavný efekt totiž vytvára hra svetiel rozsvietených baníckych kahancov a fakieľ. V sprievode sa pohybuje 580 postáv, ktoré znázorňujú hlavne prácu a život obyvateľov mesta.

Slovenské banské múzeum
Tento skanzen v Banskej Štiavnice ponúka návštevníkom možnosť sfárať do bane, ktorej najstaršie časti sú datované až do 17. storočia. V podzemí si turisti môžu pozrieť exponáty zo života a práce baníkov, ako aj techniku, ktorú pri práci používali. Po prehliadke bane, v ktorej sa budete chladiť až 90 minút, je na povrchu výstava starých banských budov a zariadenia. Novinkou je Náučná geologická expozícia -- súčasť projektu Geopark Banská Štiavnica -- ktorá prezentuje geologický vývoj Slovenska a je vhodným miestom pre výučbu predmetov, spojených s geológiou. V prípade zlého počasia je fáranie do baní v priestoroch Slovenského banského múzea ideálnym využitím voľného času.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:23