StoryEditor

Ekonómovia: ste slabší ako pred rokom

09.10.2008, 00:00

Konkurencieschopnosť Slovenska klesla. Skonštatovalo to Svetové ekonomické fórum po zostavení tohtoročného rebríčka medzi 134 krajinami sveta, ktorý tvorí zo štatistík a očakávaní manažérov v jednotlivých krajinách. Slovensko si oproti vlaňajšku pohoršilo o štyri priečky, keď skončilo na 46. mieste. Podľa partnerskej organizácie ekonomického fóra na Slovensku, Podnikateľskej aliancie Slovenska, je dôvodom nezáujem vlády riešiť pretrvávajúce problémy v podnikateľskom prostredí. Vláda oponuje, že svojimi opatreniami prispieva k zvýšeniu konkurencieschopnosti. Okrem toho sú pre ňu dôležitejšie reálne výsledky našej ekonomiky.
Dole už po druhý raz
Naše výhody v súťaži s inými krajinami klesajú podľa Svetového ekonomického fóra už druhý rok. O zhoršovaní podnikateľského prostredia hovoria aj rebríčky Podnikateľskej aliancie Slovenska. Analytik inštitútu INEKO Peter Goliaš to pripisuje reformnej atmosfére, ktorá sa na Slovensku počas súčasnej koalície zhoršila. "Keby sa zrealizoval modernizačný program Slovensko 21, určite by to krajine prospelo. Zatiaľ sa však potvrdzuje, že reformná snaha vlády je mínusová,“ kritizuje Goliaš.
"Rebríčky nemôžu byť pre vládu nikdy smerodajnejšie ako reálne podmienky života bežných ľudí,“ tvrdí hovorkyňa vlády Silvia Glendová. To, že sa podmienky zlepšujú, dokazuje podľa nej okrem iného naša najrýchlejšie rastúca ekonomika spomedzi európskej dvadsaťsedmičky. Glendová prízvukuje, že kabinet Roberta Fica výrazne znižuje deficit, prechádza na euro, prijíma antiinflačné opatrenia, podporuje školstvo, vedu a výskum či rozvoj regiónov. A to všetko "pri výraznom posilňovaní sociálneho rozmeru vládnej politiky,“ uzavrela Glendová.
Opäť odvody
Najväčším problémom Slovenska zostáva podľa aktuálneho prieskumu ekonomického fóra vysoké daňovo-odvodové zaťaženie práce. Potvrdzuje to aj štúdia Svetovej banky Paying Taxes 2008, podľa ktorej sme v prvej desiatke krajín s najvyššími odvodmi na zamestnanca. "Nateraz to však vyzerá tak, že vláda neprichádza s opatreniami, na základe ktorých by tento pomer mohol v budúcnosti klesnúť,“ hodnotí analytička Poštovej banky Eva Sárazová.
Hovorca rezortu financií Miroslav Šmál pripomína, že súčasný 20- miliardový deficit Sociálnej poisťovne nedovoľuje odvody znížiť. Ušetriť peniaze v systéme by mohlo zjednotenie výberu daní, ciel a odvodov. To sa podarí najskôr o šesť rokov. "Potom sa bude dať uvažovať o tom, že úspora sa využije aj na zníženie odvodového zaťaženia,“ pripustil Šmál.
Novinky v rebríčku
Okrem vysokých daní a odvodov považujú oslovení manažéri podľa prieskumu za nevýhody Slovenska aj vysoké náklady na poľnohospodársku politiku, zlú vymáhateľnosť práva, byrokraciu či nedostatočnú infraštruktúru. Šmál hovorí, že vláda plánuje v rámci informatizácie spoločnosti zefektívniť verejnú správu.
Medzi prvých päť top nevýhod Slovenska sa po prvýkrát dostal klientelizmus a zhoršujúca sa dôvera voči politikom. Goliaš to pripisuje chýbajúcemu programu boja proti korupcii a už "bežným“ škandálom vo verejnom obstarávaní. Riaditeľka Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied Magdaléna Piscová hovorí, že nejde o novinku. "Lobizmus a krivé chodníčky tu boli aj v predchádzajúcom období, pri predchádzajúcej koalícii. Zdá sa, že sa vymenili záujmové a mocenské polia a dochádza k určitému stretu,“ vysvetľuje Piscová. Podľa nej predstavujú manažéri hospodársku elitu, ktorej vnímanie sa neskôr prejaví aj na vnímaní bežných ľudí.
Naopak, sociológ Pavel Haulík predpokladá, že takúto optiku majú práve manažéri. "Nárast nedôvery k politikom a nárast klientelizmu sa vo výskumoch výraznejšie neprejavuje,“ zhodnotil Haulík.
Aj susedia padajú
Spomedzi krajín V4 sme na druhom mieste po Česku. To si udržalo vlaňajšiu 33 pozíciu. Naopak, Poľsko kleslo o jedno miesto na 53. a Maďarsko o 14 miest na 62. priečku. "Tento výrazný pokles spôsobil vysoký deficit a korupcia v krajine,“ opísal výkonný riaditeľ podnikateľskej aliancie Robert Kičina.
Prvenstvo si aj tento rok udržali Spojené štáty americké. Finančná kríza sa podľa Kičinu prejaví na poklese v konkurencieschopnosti USA až na budúci rok, keďže prieskum sa robil v marci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:25