StoryEditor

NBS: Finančný sektor ostal napriek vírusu stabilný, problém nespôsobil ani odklad splátok

01.06.2021, 09:55
Autor:
TASRTASR
​Prvá vlna predstavovala pre ekonomiku výrazný a najmä veľmi prudký šok. Rok 2020 sa však napokon uzavrel s  menším poklesom ekonomiky, ako sa očakávalo.

Finančný sektor ostal napriek kríze spôsobenej pandémiou nového koronavírusu stabilný, banky si splnili svoju úlohu. Taký problém, ako sa očakávalo, nespôsobili ani odklady splátok.

Uviedli to predstavitelia Národnej banky Slovenska (NBS) počas utorkovej tlačovej konferencie o finančnej stabilite Slovenska.

Ako zhrnula NBS, bankám na Slovensku síce v čase koronakrízy klesali zisky, ostali však stabilné. Väčšina ľudí, ktorí si splátky odložili, sa už k splácaniu vrátili.

Možné problémy očakáva NBS pri 0,6 percenta úveroch domácnostiam a 0,5 percenta úveroch podnikom.

Odolnosť voči kríze sa potvrdila aj pri poisťovniach a fondoch a takisto dôvera investorov sa obnovila na úroveň, ktorú mala pred pandémiou.

NBS

​Ekonomický vývoj v najbližších rokoch je však neistý a NBS dvíha varovný prst, že pandémia sa ešte neskončila.

Riziká v sektore domácností i podnikov sa ešte môžu prejaviť. Takisto trvá i dlhodobé riziko spojené s obdobím nízkych úrokových mier - tie totiž majú vplyv na udržateľnosť obchodného modelu bánk.

NBS

​Centrálna banka podotkla, že finančný trh prispel k obnove ekonomiky, napríklad financovanie z bánk kompenzovalo výpadky tržieb firiem. Podľa NBS výrazne pomohli štátne garancie, ale aj iné podporné opatrenia.

NBS v májovej správe o finančnej stabilite na margo úverov podotkla, že tie na bývanie rástli takmer rovnako ako pred krízou (medziročne o 9,3 percenta), naopak dopyt po spotrebných úveroch sa znížil (medziročný pokles o 8,5 percenta). Upozornila však, že podiel zadlžených domácností narástol z 20,3 percenta na 22,7 percenta.

NBS

​Centrálna banka takisto upozorňuje, že pribúdajú úvery na bývanie, ktoré budú dlžníci splácať aj po odchode do dôchodku.

Ako okomentoval člen Bankovej rady NBS a výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček, druhá vlna pandémie bola výrazne odlišná od tej prvej.

NBS

"Bola oveľa dramatickejšia z medicínskeho hľadiska, čiže pozornosť sa presunula do tejto oblasti, a preto sme si možno ani nevšimli, že viaceré sektory našej ekonomiky fungujú celkom dobre a že sa naučili v období pandémie fungovať," podotkol s tým, že k týmto sektorom patrí i ten finančný.

Vedúci oddelenia finančnej stability a analýz NBS Štefan Rychtárik podotkol, že zisky bánk vyzerajú v tomto roku už optimistickejšie. K tomu podľa neho prispela aj konzervatívna dividendová politika.

NBS

"Treba si uvedomiť, že banky ponechali všetky zisky z predpandemického obdobia na Slovensku a posilnili tým kapitál. Vznikla tým silná báza, ktorá umožnila poskytovať úvery nielen garantované, ale aj obyčajné," dodal Rychtárik.

01 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 02 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 03 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:55