StoryEditor

Vyššia pláca stále láka von

26.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

V zahraničí pracuje podľa odhadov 200- až 230-tisíc Slovákov. Tí počas celého roka pošlú zo svojich zárobkov blízkym na Slovensku okolo 30 miliárd korún. V rozhovore pre TASR to povedala Zuzana Vatráľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu.
"Sú to odhady, pretože presné štatistiky neexistujú," konštatovala s tým, že na Slovensko prichádza samozrejme oveľa menej ľudí. Predpokladá sa, že Slováci, ktorí už sú v zahraničí, sa budú vracať vo veľmi malej miere, povedala.

Odliv mozgov
Zo Slovenska odchádzajú minimálne stredoškolsky vzdelaní ľudia. Podľa Vatráľovej si prácu v zahraničí hľadá každý tretí vysokoškolák, pričom tak dochádza nielen k takzvanému odlivu mozgov, ale aj k ich strate. "Tí čo tu vyštudujú, potom v zahraničí pracujú v nízkokvalifikovaných pozíciách, lebo zarobia viac ako tu vo svojom odbore," konštatovala.
Typický človek, ktorý odíde pracovať mimo Slovenska, je muž so stredoškolským vzdelaním vo veku okolo 25 rokov.

Nový domov v cudzine
Ukazuje sa, že ľudia, ktorí odišli pred rokom 2004 za prácou najmä do Írska a Veľkej Británie, sa zatiaľ na Slovensko nevracajú. Zuzana Vatráľová dodala, že prevažne mladí ľudia sa v zahraničí usádzajú a nechýba im ani domovina vzhľadom na silnú enklávu Slovákov v týchto krajinách.

Pozor na obchod s bielym mäsom
Cestovanie za prácou prináša so sebou aj riziko v podobe obchodu s ľuďmi. Ten je popri drogách a zbraniach jedným z najvýnosnejších nelegálnych obchodov na svete a ročne sa jeho obeťami stane okolo 100 až 500 Slovákov, niektoré odhady hovoria až o počte 1 000 osôb. Aj z tohto dôvodu Vatráľová odporúča, aby Slováci v zahraničí pracovali legálne a preverili si agentúru, ktorá im prácu sprostredkováva.
Vatráľová upozorňuje, že každá agentúra musí mať akreditáciu nielen na krajinu, v ktorej prácu ponúka, ale aj na konkrétnu činnosť. Informácie o akreditácii možno nájsť na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Typický človek čo odchádza za prácou von
- muž
- stredoškolsky vzdelaný
- vo veku do 25 rokov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:17