StoryEditor

Počiatek nám neverí. Ideme ku dnu

Slovenský tiger zaradil spiatočku. Priznalo to už konečne aj ministerstvo financií, ktoré včera povedalo, že ekonomika v tomto roku klesne o 6,2 percenta. (na snímke minister financií Ján Počiatek)

Na vine je hospodárska kríza, ktorá spôsobila, že o slovenské výrobky nie je v zahraničí záujem. Málo objednávok núti firmy znižovať výrobu a prepúšťať. Ľudia bez práce zase menej nakupujú, čím klesá aj domáci dopyt. Minister financií Ján Počiatek súčasnú situáciu nazýva najväčšou nevojnovou fiškálnou katastrofou. Výrazné škrtanie výdavkov sa plánuje až na budúci, volebný rok. Počiatkov predchodca Ivan Mikloš za SDKÚ-DS pochybuje. "Ak nie sú schopní šetriť rok a pol pred voľbami, ako budú schopní šetriť pol roka pred voľbami?“

Komentár HN
Všetky tigre už pokapali

Tohtoročný prepad ekonomiky o viac než šesť percent je brutálny. Ešte vlani sme dosiahli podobné číslo, ale s kladným znamienkom pred ním. Podobné výkony sa najbližších pár rokov nezopakujú. Ak vôbec.
Šetrenie sa odkladá
Počiatek je zatiaľ najväčším pesimistom na trhu v odhade vývoja HDP, no svoj názor smerom k horšiemu zmenila aj Národná banka Slovenska. Kým pred časom hovorila o poklese 2,4 percenta, dnes predpovedá 4,2 percenta. Pesimizmus zo strany rezortu financií nie je náhodný. "Požiadal som ministra, aby urobil čo najpesimistickejší a najkonzervatívnejší odhad, nech sa nemusíme viac zaoberať rozpočtom a nech je revízia iba jedna,“ povedal premiér Robert Fico po včerajšej Koaličnej rade. Tohtoročný rozpočet sa má upravovať v septembri.

Na neskôr sa odkladá aj šetrenie štátu v podobe škrtania výdavkov. Podľa Počiatka si totiž väčší dlh ešte môžeme dovoliť. "Nasporili sme si na ťažké časy, ktoré dnes prišli,“ argumentoval. Analytik Inštitútu INEKO Peter Goliaš nesúhlasí. "Nemá to taký priamy vplyv na ľudí a zadlžovanie teraz nepocítia. Negatívne sa to však prejaví v budúcnosti.“ Vďaka vyšším dlhom by v budúcnosti naša ekonomika nerástla takým tempom, na aké sme boli v posledných rokoch zvyknutí. Znamenalo by to pomalší rast zamestnanosti, ale napríklad aj miezd.

Prepúšťaniu neodzvonilo
Dôležitejšie ako štátny rozpočet je pre bežných ľudí ich zamestnanie. Prepúšťanie by sa nemalo zastaviť ani v najbližšom období. "Pokles dopytu po našich výrobkoch za hranicami spôsobil útlm v produkcii firiem. Deje sa to už dlhší čas, deje sa to teraz a vyzerá to tak, že sa to nejaký čas ešte diať bude,“ konštatoval tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Viac ľudí bez práce očakáva aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Prečítajte si aj:
Ekonomika padá bez padáka

Najväčší prepad ekonomiky za posledné roky je potvrdený. Rezort financií zverejnil svoju novú prognózu, podľa ktorej naše hospodárstvo klesne o 6,2 percenta. Dôvodom je hospodárska kríza, slabý dopyt po našich výrobkoch zo zahraničia a opatrnejšie míňanie aj doma. Minister Ján Počiatek hovorí o najväčšej nevojnovej fiškálnej katastrofe a chce sa zamerať najmä na podporu nezamestnaných a zamestnaných. Výrazné škrty vo výdavkoch odložil na budúci, volebný rok.

Na Slovensku zataiľ rastie len počet ľudí bez práce

Pokles zahraničného dopytu po slovenských výrobkoch, menej zákaziek pre firmy, znižovanie miezd a prepúšťanie ľudí. Dôsledkom tohto reťazca je negatívna výkonnosť slovenskej ekonomiky. To, čo v minulosti fungovalo, dnes zlyháva. Ministerstvo financií včera priznalo: slovenská ekonomika sa tento rok prepadne o 6,2 percenta. „Všetko so všetkým súvisí. Nižšie príjmy či rastúca miera nezamestnanosti znamenajú automaticky nižšie príjmy do štátneho rozpočtu. To bude mať za následok nižšiu mieru ich ďalšieho prerozdeľovania,“ vysvetľuje analytik ČSOB Marek Gábriš. Podľa analytika Inštitútu INEKO Petra Goliaša s poklesom HDP jednoznačne súvisí zníženie životnej úrovne. „Do budúcnosti to vytvára riziko zadlženia štátu. Riziko, že ekonomika bude rásť pomalšie. Hrozí zvýšenie daní a odvodov, čo prinesie ďalšiu záťaž pre ľudí,“ upozornil.

Z krízy najlepšie vyviazne Poľsko, lepší ako my budú aj Česi

Rozhovor. Hlavný analytik Erste Group pre strednú a východnú Európu Juraj Kotian pre HN:

Považujete prognózu rezortu financií za pesimistickú?
Hodnotím ju ako pomerne reálnu, ani nie optimistickú, ani nie pesimistickú. Je v súlade s vývojom, ktorý sme videli v prvom polroku. Berie na seba aj tie riziká, ktoré ešte stále vyplývajú najmä v oblasti exportu a priemyselnej produkcie.

Anketa HN: Aký rast slovenskej ekonomiky očakávate v roku 2009?

Ján Tóth, analytik UniCredit Bank
Vidíme to na mínus 5,4 percenta. Zdieľame určité nádeje z mierne sa zlepšujúcich indikátorov dôvery v nemeckom priemysle, zatiaľ čo ministerstvo financií berie do úvahy domáce indikátory sentimentu, ktoré nenaznačujú žiadne zlepšovanie v najbližších mesiacoch.

01 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa oslabila o 25 halierov 02 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky splnili periódu bez problémov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:25