StoryEditor

Vyradenie jadrových zariadení zabezpečí stratégia rezortu hospodárstva

03.12.2007, 11:55
Autor:
TASRTASR

Vyradenie jadrových zariadení, nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi na Slovensku by mala zabezpečiť Stratégia záverečnej časti jadrovej energetiky, ktorú do pripomienkového konania predložilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.
"Tento východiskový dokument formuluje stratégiu Slovenskej republiky a všetkých zainteresovaných subjektov podrobne na najbližších 5 rokov, rámcovo pre obdobie približne do roku 2025 a s výhľadom až do konca 21. storočia," uvádza rezort hospodárstva v návrhu.
Základným riešením konca palivového cyklu SR je podľa stratégie uloženie vyhoretého paliva do hlbinného úložiska. "V budúcnosti nie je definitívne vylúčená možnosť prepracovania vyradeného jadrového paliva v zahraničí a využitia recyklovaného uránu pre výrobu nových palivových článkov, teda pre ďalšiu výrobu energie," pripúšťa návrh MH. Konečné riešenie je podľa stratégie možné odsunúť na neskoršie obdobie, teda vyradené jadrové palivo dlhodobo skladovať. "Vznikol by priestor na prípadnú modifikáciu dvoch spomenutých možností konečného riešenia nakladania s palivom," vysvetľuje rezort hospodárstva.
Proces ukončovania prevádzky jadrovej elektrárne v podmienkach SR sa začína odstavením jej 1. bloku a končí po vyvezení vyhoretého jadrového paliva z bazénu skladovania 2. bloku. Stratégia vysvetľuje, že v priebehu tohto obdobia sa bude dochladzovať vyhoreté jadrové palivo 1. bloku v bazéne skladovania, prebiehať bude bezpečnostná podpora prevádzky 2. bloku, prevádzka spoločných systémov 1. a 2. bloku po ich redukcii, dochladzovanie vyhoretého jadrového paliva 2. bloku v bazéne skladovania, redukovaná prevádzka vybraných systémov 1. a 2. bloku, spoločných systémov a pomocných systémov pre zaistenie radiačnej bezpečnosti, uvádza sa v materiáli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:25