StoryEditor

Burzy dnes mali čierny deň

21.01.2008, 17:38
Ak ste v piatok investovali do nemeckých akcií stotisíc korún, v pondelok ste mohli rátať so stratou vyše šesťtisíc korún.
Hlavný nemecký akciový index DAX, ktorý sleduje najdôležitejšie spoločnosti na frankfurtskej burze, stratil za jediný deň neuveriteľných 6,6 percenta. Bol to jeho najväčší denný pokles za posledných päť rokov.

DAX nebol sám. Áziou aj Európou sa včera prehnala obrovská vlna výpredajov spoločností obchodovaných na burzách.
Okolo sedem percent stratil ruský, poľský a indický akciový trh. Od šiestich po tri percentá sa okresali indexy od Japonska, cez Čínu až po strednú Európu. Negatívnu náladu investorov paradoxne podporil americký prezident George W. Bush balíčkom daňových úľav a ďalších opatrení za 145 miliárd dolárov. Ten však očividne na burzových hráčov nezabral. Stimuly sa im zdajú malé a prichádzajúce neskoro, aby zabránili USA upadnúť do recesie. Americké akcie zareagovali polpercentným oslabením ešte v piatok. Svet však včera začal panikáriť. Keďže v pondelok bol v USA štátny sviatok, zatiaľ čo svetové burzy padali, Američania si užívali voľna.

Na Slovensku je v akciových fondoch zainvestovaných okolo 20 miliárd korún. Ich reálna hodnota však klesá spolu s pádom búrz. Podľa niektorých manažérov je nízka cena akcií príležitosťou na ich nákup. Nie je však jasné, kedy sa panika zastaví. „Ekonomická výkonnosť Európy a výsledky podnikov hovoria, že pokles indexov je neopodstatnený,“ hovorí Markéta Šichtařová zo spoločnosti Next Finance.


Viac o téme nájdete v utorňajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:50