StoryEditor

N. Sarkozy obvinil ECB z napomáhania špekulantom

16.09.2007, 11:00
Autor:
TASRTASR
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy obvinil Európsku centrálnu banku (ECB) z toho, že pomáha špekulantom a poškodzuje podnikanie, pretože neznižuje úrokové sadzby v eurozóne.

Je to zatiaľ najostrejšie vyjadrenie hlavy Francúzska na adresu ECB.

Sarkozyho útok, zverejnený v denníku Le Monde, vyvolal ráznu obranu centrálnej banky zo strany ostatných krajín používajúcich spoločnú európsku menu rovnako ako jej prezidenta Jean-Claude Tricheta. Najvýraznejšie v prospech banky vystúpil nemecký člen Rady guvernérov ECB Axel Weber. "Hodnota Sarkozyho kritiky je nulová. A rovnako nulový vplyv má na ECB. Urobíme, čo bude nutné, a rozhodneme sa tak, ako bude nutné," uviedol Weber v Porte na prvom stretnutí ministrov financií celej Európskej únie (EÚ) po vypuknutí úverovej krízy.

Sarkozy vo svojich vyhláseniach, ktoré zverejnil denník Le Monde, kritizoval ECB za to, že na peňažný trh dodáva extra finančné prostriedky, aby zažehnala nedostatok likvidity vyvolaný globálnou úverovou krízou, ale nie je ochotná znížiť úverové sadzby, od ktorých sa odvíja úročenie podnikateľských úverov. "Považujem za nepochopiteľné, že poskytujú injekcie likvidity bez toho, aby znižovali úrokové sadzby. Takto uľahčujú život špekulantom a sťažujú ho podnikateľom."

Francúzsky prezident však zostal so svojimi útokmi osamotený, keďže ministri financií ocenili rýchle Trichetovo konanie, ktoré zabránilo totálnemu kolapsu peňažného trhu na začiatku augusta.

Trichet uviedol na tlačovej konferencii v Porte potom, ako sa dozvedel o Sarkozyho vyhláseniach, že ECB v žiadnom prípade nepomohla nikomu, kto sa zachoval nesprávne. Naopak, snažila sa pred turbulenciami ochrániť tých, ktorí nič zlé neurobili.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:30