StoryEditor

Investori odchádzajú z investičných fondov, lebo slabo zhodnocujú ich vklady

15.08.2007, 17:18
Autor:
TASRTASR

Americké investičné fondy, ktoré už položili na lopatky finančné systémy niekoľkých krajín, sa stávajú obeťami vlastnej taktiky.
Fondy v minulosti investovali v krajinách s prudko sa rozvíjajúcim národným hospodárstvom. Tieto krajiny mali spočiatku vysoké úroky a slabé meny. Vysoké investície fondov ešte viac zrýchľovali rozvoj vybraných ekonomík, čo zahraničným investorom prinášalo vysoké zisky.
Zahraničné investície však prispievali aj k rastu výmennej hodnoty národných mien, čo zdražovalo ich tovary na medzinárodnom trhu. Keď sa v dôsledku vysokej hodnoty národnej meny stal export danej krajiny nekonkurencieschopným, fondy ju opustili a zanechali po sebe rozvrátený nielen jej finančný systém, ale aj ekonomiku ako celok.
Karta sa teraz obrátila. Pokiaľ fondy prinášali ich investorom nadpriemerné zisky, zostávali v nich. V súčasnosti ich však začali masívne opúšťať, lebo nie sú spokojní s výnosmi. Tento úsek finančného trhu začína výrazne pociťovať turbulencie vyvolané americkými hypotekárnymi ústavmi, ktoré poskytovali úvery ľuďom so slabými príjmami, ktorí nie sú teraz schopní splácať ich. Pritom fondy samotné sa považujú za mimoriadne odolné voči akýmkoľvek krízovým javom.
Dnešný deň je pre mnohé americké investičné fondy posledným, v ktorom môžu jeho klienti vypovedať členstvo a žiadať, aby do 45 dní dostali svoje peniaze.
"Problémom je, že teraz môže prísť veľa požiadaviek na vyplatenie vkladov," povedal Werner Goricki, výkonný riaditeľ investičnej londýnskej poradenskej spoločnosti Prime Capital Asset Management. "Keď fondy budú musieť vyplácať vklady klientom, môže vzniknúť nová panika," dodal v rozhovore pre nemecký denník Financial Times Deutschland (FTD).
Početné investičné fondy, súkromné i bankové, bojujú so zvratmi, ktoré sa prejavujú na finančných trhoch v krátkych intervaloch a pritom zaznamenávajú straty. Pod tlak sa dostali aj silné fondy veľkých investičných bánk. Goldman Sachs posilnil svoj Global Equity Oportunities fond aj za pomoci niektorých investorov o 3 miliardy USD, v prepočte 73,9 miliardy SKK. Fond tento rok stratil zo svojej hodnoty takmer 30 %. Z nich o polovicu prišiel minulý týždeň.
V utorok tento týždeň okrem toho fondy a finančný investor Fortress rozčarovali svojich podielnikov správami o slabých výsledkoch v druhom štvrťroku. Fortress, ktorý vstúpil na trh len vo februári, utrpel dvojciferné straty. Špecializovaný ústav, ktorý sa zaoberá zbieraním údajov o činnosti fondov Hedge Fund Research, uviedol, že odvetvie stratilo v poslednom júlovom týždni z hodnoty svojich aktív v priemere 3 %. Boli to práve tieto fondy, ktoré získavali klientov sloganmi, že aj v čase kríz dokážu zarobiť peniaze.
Podľa FTD teraz strácajú najmä fondy, ktoré uplatňujú vo svojej činnosti kvantitatívne modely podnikania. Tieto fondy vyhľadávajú vzostupné trendy akcií na rôznych trhoch. Akcie nakupujú s tým, že sa ich zakrátko zbavujú. Druhou možnosťou je, že identifikujú určité rizikové faktory a podľa toho postupujú, často na mnohých trhoch súbežne. Takéto fondy vytvárajú v súčasnosti málo likvidity a majú narušenú aj koreláciu medzi akciami, ktorá im slúži ako orientačný bod pre ich podnikanie.
"Fondy sa spoliehajú vlastne na vytváranie likvidity," povedal Jacob Schmidt, šéf londýnskej poradenskej firmy Schmidt Research Partners. Teraz však stúpajú náklady na prevody a to vytvára dodatočné problémy.
Pri stratách znižujú fondy výšku úverov a predávajú cenné papiere zo svojho portfólia. Ak na trhoch dochádza k veľkým výkyvom, fondy nakupujú len akcie, ktoré nie sú veľmi rizikové, ale sú málo výnosné. Avšak keď veľké fondy začnú predávať aktíva, všetko ide nesprávnym smerom. Potom sa ich zbavujú aj ostatní.
"Veľmi veľa kvantitatívnych fondov si v pokojných časoch zobralo vysoké úvery," povedal John Godden, šéf londýnskej poradenskej spoločnosti IGS Group. Úvery dosahujú osemnásobok až desaťnásobok hodnoty ich portfólia. Výškou zadlženia sa v tomto sektore finančného trhu nachádzajú vysoko nad priemerom. A práve tento fakt môže vystrašiť investorov, ktorí môžu svoje vklady z nich vybrať buď raz za štvrťrok alebo len raz ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:04