StoryEditor

Výkon ekonomiky je na dobrej ceste. Pokles rozhodujúcej zložky HDP sa výrazne zmiernil

04.06.2021, 09:12
Autor:
TASRTASR
Celkovo z 10 odvetvových zložiek ekonomiky vykázalo medziročne nižšiu pridanú hodnotu až šesť, naopak, zvýšenie pridanej hodnoty zaznamenali štyri odvetvia.

Výkon ekonomiky sa v 1. kvartáli tohto roka medziročne nezhoršil, hrubý domáci produkt sa udržal tesne nad nulou. Môže za to hlavne dynamika exportu a lepšia výkonnosť významných odvetví.

Informoval o tom v piatok štatistický úrad. HDP medziročne vzrástol o 0,2 percenta, výkon ekonomiky však stále nedosiahol úroveň predpandemického roka 2019.

Rozhodujúci podiel na výsledku mal podľa štatistikov najmä rast zahraničného dopytu, ktorého dynamika z predchádzajúcich dvoch štvrťrokov zrýchlila na hodnotu medziročného rastu o 10 percent. 

V porovnaní so záverom minulého roka bola tvorba HDP po sezónnom očistení reálne nižšia o dve percentá.

V bežných cenách objem HDP dosiahol 21,7 miliardy eur, čo predstavuje o 0,8 percenta vyššiu hodnotu ako HDP v 1. štvrťroku 2020.

ŠÚ SR

Štyri odvetvia narástli  

Podľa výrobnej metódy výpočtu HDP celkovo všetky odvetvia vyprodukovali v 1. štvrťroku hrubú pridanú hodnotu v objeme 19,5 miliardy eur.

"Pokles tejto rozhodujúcej zložky HDP sa medziročne výrazne zmiernil, dosiahol iba 0,1 percenta. Medziročná zmena vývoja poukazuje na vyššiu odvetvovú výkonnosť, napriek tomu však bola aktivita väčšiny odvetví naďalej ovplyvňovaná pandémiou," podotkol úrad.

Celkovo z 10 odvetvových zložiek ekonomiky vykázalo medziročne nižšiu pridanú hodnotu až šesť, naopak, zvýšenie pridanej hodnoty zaznamenali štyri odvetvia.

"Výrazný, až dvojciferný medziročný pokles pridanej hodnoty sme zaevidovali najmä v umení, zábave a rekreácii o 21,9 percenta, ďalej v odborných, vedeckých a technických činnostiach o 14,7 percenta, ale aj v stavebníctve o 11,6 percenta," podotkli štatistici.

Medziročný rast pridanej hodnoty eviduje úrad v podielovo najvýznamnejšom odvetví, priemysle (7,4 percenta), kde zaznamenal nárast napríklad v odvetví výroby motorových vozidiel o viac ako 35 percent, v odvetví výroby a spracovania kovov o viac ako 22 percent, v odvetví dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o viac ako 7 percent.

Pokles pridanej hodnoty sa vo viacerých priemyselných odvetviach zmiernil, najvyšší, viac ako štvorpercentný, vykázalo odvetvie výroby ostatných nekovových minerálnych výrobkov.

"V oblasti služieb sme významný, viac ako 12-percentný rast zaznamenali vo veľkoobchode okrem motorových vozidiel a motocyklov, a tiež v maloobchode o viac ako 4 percentá. Vzhľadom na dlhodobú platnosť opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu sa potvrdil očakávaný negatívny vývoj v činnostiach cestovných agentúr, ako aj v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb, v ktorom hrubá pridaná hodnota klesla o 66 percent," dodal štatistici.

Ťahal zahraničný dopyt 

Výber čistých daní z produktov bol medziročne vyšší o 2,4 percenta.

HDP sa tiež vyčísľuje výdavkovou a dôchodkovou metódou. Pri výdavkovej metóde štatistici uviedli, že ekonomickú aktivitu ťahal zahraničný dopyt, ktorý v 1. kvartáli medziročne vzrástol o 10 percent.

Saldo zahraničného obchodu dosiahlo 362,8 milióna eur. Naopak, domáci dopyt pôsobil na ekonomický rast tlmiacim efektom, v 1. kvartáli tohto roka medziročne poklesol o 4 percentá.

Pri dôchodkovej metóde výpočtu HDP štatistici uviedli, že odmeny zamestnancov z vytvoreného HDP tvorili takmer 9,9 miliardy eur, čo znamená v medziročnom porovnaní nárast o 0,6 percenta.

01 - Modified: 2024-04-19 08:04:04 - Feat.: - Title: Revízia ekonomiky priniesla dobré správy, HDP v minulom roku vzrástol výraznejšie 02 - Modified: 2024-04-16 14:50:07 - Feat.: - Title: V prosperite je Slovensko na chvoste Únie. Čo nás tlačí dole a ako to zvrátiť? 03 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: O zvyšovaní platov uvažuje 90 percent firiem. Ktorých pozícií sa to dotkne a kde zarábajú ľudia najviac? 05 - Modified: 2024-04-04 12:12:00 - Feat.: - Title: Je nevyhnutné otočenie trendu vo verejných financiách, vraví Kažimír. Od vlády očakáva úsporné opatrenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:07