StoryEditor

Prvá obecná malá vodná elektráreň na Slovensku je v Turci

22.07.2007, 14:15
Autor:
TASRTASR

Približne 3 milióny Sk si vyžiadala stavba obecnej malej vodnej elektrárne (MVE) v Necpaloch v Turci, ktorú v týchto dňoch dali do prevádzky. Elektráreň je prvá tohto typu na Slovensku. Ročne vyrobí 160 000 KW elektrickej energie, čo pri súčasných cenách prestavuje 500 000 Sk. Návratnosť investície je 5 rokov. V Necpaloch do konca tohto roka majú postaviť ešte 3 elektrárne.

"Z energie budeme cez zimu vykurovať budovu obecného úradu, budovu zdravotného strediska, večer verejné osvetlenie. Všetko ostatné, čo sa vyrobí navyše, odkúpia elektrárne. Pevne dúfame, že príklad Necpál budú obce nasledovať a pomôžu si tak v obecnom rozpočte," povedal pre TASR starosta obce Peter Majko.

Projekt obecnej malej vodnej elektrárne vypracoval projektant a súkromný podnikateľ Vladislav Krížik z Martina. "Obce sú veľmi zaujímavý ekonomický partner a sú schopné tieto elektrárne realizovať vo veľkom množstve s veľkou dávkou svojpomoci. Takže súčasťou našej filozofie je nielen technické riešenie ale aj organizačné s tým, že sme zobrali do projektu obce ako stabilizačný prvok," uviedol Krížik.

Obecné malé vodné elektrárne začína na Slovensku presadzovať aj Združenie obcí pre obnoviteľné zdroje. Združenie podporuje i Ministerstvo hospodárstva SR. Slovensko má potenciál pre stovky malých vodných elektrární. Preto sa v súčasnosti diskutuje o tom, aká by bola vhodná forma ich podpory, prípadné stimuly a skúma sa tiež návratnosť týchto investícií.

Malé vodné elektrárne tvoria 17 % celkového hydroenergetického potenciálu Slovenska. Z celkového potenciálu slovenských riek vhodných na ich stavbu sa využíva približne 11 %. Na Slovensku máme v súčasnosti okolo 160 funkčných MVE s celkovým výkonom vyše 11 MW.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:05